22. Rádióamatőr Találkozó, Laa an der Thaya, Ausztria

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

laa kk1987-ben rendezte meg az Osztrák Rádióamatőr Szövetség (ÖVSV) először az alsó-ausztriai (NÖ) tartományban, országuk legkeletibb részén, mindössze 10 kilométerre az akkor még csehszlovák határ közelében az első rádióamatőr találkozót, az elmaradhatatlan bolhapiaccal. A kilencvenes évek elején igen népes létszámú cseh, szlovák és magyar delegációk vettek részt az akkor még háromnapos rendezvényen. Azóta a helyzet némiképp megváltozott, a találkozók lerövidültek, felgyorsult az élet, ezért döntöttek úgy az osztrák rendezők, hogy csak minden második évben rendezik meg Laa-ban a találkozót.

2015-ben már a 22. találkozóra készülhettünk, mely „nem hivatalosan” május 15-én, pénteken 13 órakor kezdődött, bár a lakókocsival érkezők, sátorozók csütörtök reggeltől birtokba vették az ingyenes szabad területet. Közel 35 kiállító, zömében az osztrák tartományok rádióamatőr szövetségeinek képviselői, katasztrófavédők, cserkészek, az osztrák távközlési hatóság képviselői mellett a Magyar Rádióamatőr Szövetség is működtette információs standját a Mörth, Thayaparkban működő teniszcsarnokban. A mintegy 7000 lakosú kisváros korábbi polgármestere, Dipl.Ing. Manfred Fass, OE3MFS mint mindig, most is igen barátságosan fogadott minket, a helyi rádióklub elnökével, a találkozó főszervezőjével, Robert Thenmayer OE3RTB-vel együtt. Meglátogattuk a park területén működő OE3XLA hívójelű klubállomást, a 3 elemes beam igen hatásosan működött. Az OE-CW-csoport információs standján RUFZ versenyt hirdettek, OE3KAB Karl OM szervezésében. Ezen a standon felkérést kaptam egy rövid RUFZ bemutató megtartására. Csodálkoztak a kezdő sebességemen, ami tekintettel az igen erős local QRM-re, mindössze 250 CPM volt… Ők ezt igencsak díjazták, én nem annyira :-) …

A MRASZ standon folyamatosan érkeztek a látogatók, sokan a bolhapiacról is bejöttek, érdeklődtek a magyar rádióamatőrök tevékenységeiről, rendezvényeinkről, a szövetség életéről. A péntek estén szokásos, hagyományos „HAM Abend” összehozta a szervezőket, látogatókat, kereskedőket egyaránt. Szombaton reggel 9 órakor a város fúvós kvartettje igazi tavaszi hangulatot varázsolva várta a megnyitó ünnepségre érkező díszvendégeket, a környékbeli települések polgármestereit, a delegációk tagjait. Itt volt alkalmunk megismerni a város fél éve regnáló polgármester asszonyát, MA Brigitte Ribisch asszonyt, aki ugyan nem rádióamatőr, de büszke elődje munkájára, és változatlanul támogatni kívánja a városi költségvetésből a találkozót. Robert Thenmayer OE3RTB a laa-i rádióklub elnöke, a találkozó fő szervezője köszöntötte a megjelenteket, majd az ÖVSV elnöke, Mike Zwingl OE3MZC rövid beszédet tartott az amatőr rádiózás aktualitásairól, méltatta a kiállítás szervezőinek munkáját. A nyugdíjba vonuló polgármester egy impozáns, a találkozó emblémájával díszített serleget kapott. A megnyitót követően a 3G0ZC Robinson Crusoe szigeti expedícióról tartott előadást Ing.Günther Schödl, OE3GCU. Ezután került sor a 2014. évi osztrák éterversenyeinek díjkiosztására, majd Dieter Kritzer, OE8KDK vezetésével a fehér asztal körül folytatódott a kötetlen eszmecsere. Eközben a rókavadászok nem tétlenkedtek, 18! versenyző állt rajthoz, öt kategóriában mérték össze tudásukat. A szervezők gondoskodtak a médiákban történő megjelenésről is, az mistelbachi újságban fényképes cikk jelent meg a találkozóról. Volt tűzoltó bemutató, a szikrázó napsütésben igencsak szép látványt nyújtott a táj a 30 méter magas kosaras kocsiból! 15 órakor került sor a mini ARDF verseny és RUFZ eredményhirdetésére, ez utóbbiban érdekelt voltam. (I.hely) Villámgyorsan eltelt a szombati nap is, a 16 óra egyben a 22. találkozó végét is jelentette.

A város ismét várja a rádiózás megszállottjait 2017-ben! Gyere el TE is!

LAA

73, HA5BA

 

Galéria

 

 

00