MRASZ Rádióamatőr szaktábor 2015

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: utánpótlás

Előszó:


A szövetség 2014-ben megrendezett 1. szaktáborának sikere kötelezett bennünket, hogy megismételjük az eseményt.
A szervezők 2015 tavaszán ismét összeálltak, és megújult erővel kapcsolódtak a munkába.
 
Hosszas egyeztetés kezdődött egy Tisza-tavi táborhely tulajdonosával, ahol a 2015. tábort terveztük, de a szerencse mindent megváltoztatott.
A szövetség által örökölt Királyhelmec utcai  épület lehetőségei magasan felülmúlták az igényeinket.
Az ingatlanon hatalmas munkák kezdődtek: Az elhalt öreg fák kivágásától az erkélykorlátok cseréjén át a teljes belső festésig minden munkát el kellett végezni bő két hónap alatt.

Társadalmi munkában  megújult az adószoba, kialakítottunk egy tanácstermet, műhelyszobát és rendbe hoztuk a több éve porosodó négy vendégszobát.
Felszereltük mindennel a fürdőszobákat, vettünk még pár ágyat, és az utolsó pillanatban még szúnyoghálók is kerülhettek a vendégszobák ablakaira.

HA5FO öröksége készen állt az első munkára, megkezdődhetett a tábor!

001

 

 

A tábor szervezői:

Venczel Miklós (HA0LZ)

Balogh Sándor (HA5BLK)

Kovács László (HA7MO)

 

A táborozók:


Horváth Levente János (Nagyrécse)002
Varró Tamás (Szeged)
Fodor Sándor    (Karcag)
Varga Gábor (Karcag)
Laki Zsolt (Karcag)
Ferku Bence Péter (Nyíregyháza)
Hegedűs Márton (Gyöngyös)
Skrop Tamás (Dunaújváros)
Joó Vilmos (Hódmezővásárhely)
Pörneki Ádám (Szeged)
Novák Attila    (Budapest)

 

A tábor célja:


Utánpótlás - Fiatalok, gyermekek bevonzása a rádióamatőr sport felé.


A tábor tematikája:

Rádióamatőr sport alapjai, villamos biztonságtechnika, terjedés, antennák és tápvonalak, összeköttetések menete, versenyeken való részvétel módja, elektromos alapismeretek, elektronikai alapismeretek.


A tábor tevékenységei:

Előadások és beszélgetések, rádióállomás üzemeltetése, RH-URH összeköttetések, konstruktőri munka, múzeumlátogatás, meghívott vendégek tematikus  beszámolóinak meghallgatása, valamint kikapcsolódás.


A tábor hirdetése:

http://www.mrasz.hu/szaktabor2015/Tabor2015.pdf


A Tábor tervezett költségvetése:

Teljes összeg ~ 350 000 Ft

Bontásban:

Étkezés ~ 200 000Ft (Reggeli, Ebéd, Vacsora H-Sz)

Fogyóeszköz ~100 000Ft (az összeszerelt rádióvevők anyagaitól a WC papírig)

Közlekedés, belépők ~ 50 000Ft (busz bérlés, múzeumi és mozi belépők)

 


Részletek a napi Facebook beszámolókból: 

Elindult a II. rádióamatőr szaktábor!003

A táborban 2-4 fő oktató mellett 11 fiatal ismerkedik a rádiózással, elektronikával.

Nappal a kisegítőkkel és a nem ott alvó jelentkezőkkel létszám 20 fő közeli - az épület és a tematika állja az ostromot.

Utolsó simításként ma délelőtt (a III. fokú hőség riasztásban) HA5BLK Sanyi telepítette a frissen vásárolt 2m/70cm antennát a sátortetőre, amelyet a darazsak azonnal birtokba vettek...

A vidékiek érkezése után megebédeltünk, majd villamos biztonságtechnika, villámvédelem, hullámterjedés és antenna témakörről beszélgettünk.
Este a fiúk a CQ-Budapest versenyen tesztelték a frissen kialakított rádióállomást és a tudásukat.

Holnap elektronikai alkatrészek típusai, rajzjelei és kapcsolásai következnek.
Természetesen foglalkozunk a rádióamatőr összeköttetések technikájával is: Q-kódok, rövidítések, üzemmódok...egyszóval hasznos dolgokkal szeretnénk bővíteni a táborozók tudását.

 

Második nap:

004A kiadós reggeli után a fiatalokat két részre osztottuk, 4-en elhelyezkedtek az adószobában és HA7MO Laci segítségével nekiláttak forgalmazni.
A többiek beültek velünk a tanácsterembe, ahol az elektronikai alkatrészek típusairól, rajzjelekről, paraméterekről, alapkapcsolásokról beszélgettünk.
A fiúk meglehetős biztonsággal válaszoltak az egyszerűbb alkatrészekkel kapcsolatos kérdésekre, de a Zener-dióda használatával kapcsolatban már sok újat tudtunk mondani.

A szóbeli oktatást elnapoltuk holnapra és lementünk a lényegesen hűvösebb műhelyszobába, ahol nekiláttak az SSB-vevők építésének.
Legnagyobb elképedésünkre Marci, a gyöngyösi Vak Bottyán Rádióklub tagja este 7-re nagyjából befejezte a vevő építését, amelyet bonyolultsága miatt három napra terveztünk. J
A fiúk, most este 10 körül a közeli csillagvizsgálóban gyönyörködhetnek a bársonyfekete nyári éjszaka szépségében, E-sorok írója pedig a holnapi korai keléssel biztosítja a forró teát és a friss szendvicseket a reggelihez....

Harmadik nap:

005

A mai őrjítő hőség rányomta a bélyegét a tábor életére.
Az épület már annyira átmelegedett, hogy a konstruktőri szobában 30°C körüli rekkenő hőségben dolgoztunk.
A legalsó szinten (26°C) ma reggel beállított csocsó asztal mellett körmérkőzések mentek, miközben beszereztem a legutolsó beszerelendő alkatrészeket.
Békei Feri (HA5KU) a táborozók részére ajándékba küldött 3 évfolyam Rádiótechnika újságot, visszamenőleg 10-évre RT Évkönyveket, és fejenként egy LED-es zseblámpát, melyek jó szolgálatot tehetnek a viharok alatt...
Délután 3-óra körül HA5GN János érkezett (Ganz Rádióklub) aki nagyon élvezetes előadást tartott az "okos" elektromos hálózatok fejlődéséről.

Negyedik nap:

Az Elektrotechnikai Múzeum pazar volt!
Nagyszerű tárlatvezetést kaptunk a elektrosztatika és elektromágnesesség világából.

A fiúk részletes tudását és érdeklődését nagyon megdicsérték: sok technikatörténeti eseményről van ismeretük.

A múzeumból a táborra érve Venczel Miki segítségével megismerkedtek egy két tranzisztoros hangerősítő kapcsolással, amelyen megépítése után több kísérletet végeztek.

Ma HA0LZ Miklós előadásában hullámterjedésről és a rádió összeköttetések frekvenciáinak kiválasztásáról hallgattunk előadást, miközben a "laborban" elkezdtek éledni az SSB-vevők!
Néhány példány még gerjed, ráadásul a PHILIPS 2x100MHz-es oszcilloszkópunk mérés közben kisütött magában néhány elkót ..de minden jel alapján holnap kész leszünk!

Elérkezett az idő, hogy bemutassuk HA5FO által ránk hagyott nagyszerű székházunkat, amely jelenleg otthont ad a tábornak :

 

006 1  006 2  006 3

 

Utolsó nap:

007A táborozók péntek este moziban voltak, így az utolsó teljes napon nehezebben ment az ébredés. (Hi)
Szombaton HA0LZ Miklós a rádióamatőr sávfelosztásról és a sávok kiválasztásáról, HA5BLK Sanyi pedig a félvezetőeszközök és elektroncsövek működéséről tartott előadást.
Dél körül, Venczel Miklós vezetésével a vállalkozó szelleműek gyalog felmentek a HA5KDQ versenyállomást megcsodálni.

A laborban éjfél utánig pezsgő élet folyt - behangoltuk az elkészült rádiókat, majd a fiúk hosszasan bütyköltek :

ajándékot készítettek a szövetség részére.

 


Értékelés:

008Mindent összefoglalva, a tábor nagyszerűen sikerült.
Az épület kiválóan szolgálta a 13-18 ember kényelmét, csillagvizsgálóval, versenyállomás látogatással, Elektrotechnikai Múzeum rendhagyó fizikaórájával, rádiózással, áramkörépítéssel és előadásokkal remek egységet alkotott a tematika.

Utólag minden részt vevő elismerően nyilatkozott a foglalkozásokról, valamint az ellátásról. Egyedül a kiszállított főtt ételek váltakozó minősége hagyott a fiúk szerint kívánnivalót, amelyet orvosolni fogunk a jövőben.

A tábor hatékonysága kiváló volt: a fejenként közel 31 000 forintos költség (egy hétre) egy bentlakásos szaktábor esetén több mint költséghatékony, köszönhető a nagyszerű szervezőknek és az „ingyenes” szállásnak.

A tábor konstruktőri szegmensét jórészt kitevő 3,5MHz-es SSB vevő (Ganz Rádióklub tervezése) mindegyike üzembe került, melyek hozzásegíthetik a fiúkat, hogy otthonukban is követhessék az RH- forgalmazás menetét.        

A megépített SSB-vevő leírása, valamint behangolásának lépései a Ganz Rádióklub Facebook oldalán megtalálhatóak, hogy ezzel is segítsük a rádióamatőr sportba a kezdők bekapcsolódását.

 


A jövő lehetőségeinek elemzése:

A tábor rávilágított, hogy a magyar rádióamatőr társadalom körül jelenleg összesen 20-30 olyan fiatal található, aki komolyan érdeklődik a hobbink iránt.

Ezt a számot mindenképp növelni kell, meg kell teremteni az utánpótlás-nevelés rangját és kiemelt támogatását.   A MRASZ ez ügyben elkötelezett és költségvetéséhez képest jelentős összegeket fordít erre a célra, de hiába a támogatás, ha alig van 3-4 rádióklub az országban, amelyek fiatalokkal foglalkoznak.

Szükséges lenne egy-egy tapasztalt amatőrtársnak művelődési házakban, iskolákban szakköri tevékenységgel megjelenni: biztosítva ezzel a sportunk utánpótlását.

Szövetségünk ehhez a tevékenységhez minden lehető segítséget és hátteret meg fog adni.

2015 Szeptember
Balogh Sándor MRASZ, MRASZBSZ Elnökségi tag

 

00