Nagy Sprtágválasztó - A SPORT NAPJAI

Írta: Lendvai Klára HA5BA. Beküldve: Hírek

CQ TEST DE HG16SPORT

Nagy Sportágválsztó2015. május 29-én délelőtt 10 órakor a kőbányai Merkapt Sportközpontban Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár köszöntő szavaival nyílt meg a XVI. Budapesti Nagy Sportágválasztó, melynek fővédnöke ezúttal Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár volt.
A Nagy Sportágválasztó elindításakor a rendezők célja az volt, hogy minél több emberhez jussanak el a sport pozitív üzenetei, nem csupán elméleti síkon, hanem a gyakorlatban is.

Ez alkalommal 107 sportágat lehetett kipróbálni, így természetesen helyet kaptak a rádióamatőrök is.
Tesszük ezt mi is, rádióamatőrök évente kétszer, májusban és szeptemberben a Magyar Rádióamatőr Szövetség megbízásából, lehetőséget adunk a közönségnek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt –, hogy a rádióamatőr sport három szakágát valamilyen formában megismerhessék.
Nem volt ez másképp ez alkalommal sem. A kitelepülés már csütörtökön megkezdődött. A Puskás Tivadar Rádióklub kollektívája, Kovács Péter HA5LO szervezésében RH és URH állomást telepített, így a sátorban lehetőségük volt az érdeklődőknek megszemlélni egy működő rádióamatőr állomást. A Puskás Rádióklub szakosztályai által nyert serlegek, érmek mellett QSL lapokból is összeválogatunk egy csokorra valót, hagyományos és elektronikus morzebillentyűkkel pedig a távírójelek rejtelmeibe igyekeztünk bevonni a nagyközönséget. A Puskás Rádióklub munkáját a Ganz RK, (HA5BLK Sanyi), az Elmű (HA5LC, Peti) segítették, ismét egy szép példáját láthattunk a MRASZ BSZ tagegyesületeinek összefogására. Volt forrasztás, melyet a szombati napon András, HA5KHC „vezényel”, a róla készült fényképeket megtekinthetitek a szövetség facebook oldalán.
Elektrotechnikai kvízzel készültünk, a Samuel Morse életét röviden bemutatni kívánó, szintén kvíz formátumú információs anyaggal is rendelkeztünk.
Szombati napon élesben indultunk HG16SPORT hívójellel a CQ WPX CW fordulóján, az érdeklődőknek elmagyaráztam, hogy ez egy olyan, páratlan létszámot megmozgató világverseny, mely semmihez sem hasonlítható.

A rádióamatőr sportág, tevékenység soha nem lesz tömeg jellegű, de mindig élmény a bemutatón résztvevőknek beszélni a tevékenység sokszínűségéről, annak egész életre szóló meghatározó voltáról.

Hogy a sátrunkat látogatókból ki válik rádióamatőrré, illúzió lenne jóslásokba bocsátkozni, ennek ellenére meggyőződésem, hogy a továbbiakban is meg kell minden alkalmat ragadnunk, hogy a társadalom legszélesebb rétegei megismerjék a rádióamatőr szó jelentését, annak társadalmi hasznosságát, sportos oldalát.

73

HA5BA

 

00