Éremeső Macedóniában HST 2015.

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

Éremeső Macedóniában

Sikeresen képviselte hazánkat a magyar csapat 2015. szeptember 9. és 13. között a festői környezetű, az UNESCO világörökség részét képező Ohrid városában megrendezésre került 12. Nagysebességű Gyorstávírász Világbajnokságon (nemzetközi nevén 12th IARU World HST Championship).

Macedónia 2015 040A gördülékeny határátkelést, a 12 órás menetutat követően táncbemutatóval megspékelt megnyitón vehettek részt versenyzőink, s köszönthették messziről érkezett versenytársaikat, barátaikat, a versenybírókat, és a szervezőket, akik kétségtelen, hogy kivétel nélkül már alig várták az újbóli megmérettetést.

A második és harmadik nap nem szólhatott másról, mint a versenyről. Nagy szó, hogy a sikeres szponzoráció-szerzésnek köszönhetően hosszú évek után ismét teljes kerettel állhatott fel a csapatunk, akik nem is voltak restek, és hálájukat kifejezve a fehéroroszok, az oroszok és a románok után begyűjtötték a rangos 4. helyet.

 

Ami az egyéni eredményeket illeti, ott sem hoztak szégyent Magyarországra, sőt!

Macedónia 2015 046Gyermek leány kategóriában túlzás nélkül kijelenthető, hogy berobbant a magyar versenyző, Molnár Léna (HA6-0110), aki első nemzetközi versenyén vétel versenyszámból már bronzérmet tudhat magáénak. A dolgok mögé tekintve azonban nem kell meglepődni, hiszen mint kiderült, Léna nem ismert kifogást, s az elmúlt egy év során édesapja (HA6PX, Molnár Csaba) – aki egyben a csapat kísérője is – kőkemény vezényletével gyakorolt és gyakorolt a hét hat napján. S ahogy láthatjuk, a sok gyakorlás meghozta eredményét. Így kell ezt csinálni!

Macedónia 2015 247Ne menjünk el azonban a többi éremszerző mellett sem, így a már tavaly bemutatkozott szegedi őstehetség, Varró Tamás (HA8RT) mellett sem. Tomi az idei évben adásban és Morse Runnerban szerzett egy-egy bronzérmet. Csak így tovább, tudjuk, hogy ennél még több van benned!

Macedónia 2015 261

 

A magyarok csillaga azonban kétségtelenül Provics Ferenc (HA8KW) volt, aki mind a 4 versenyszámban tündökölt. Vételből, adásból, RUFZ-ból a dobogó 3. fokára állhatott fel, Morse Runnerből viszont kategóriájában nem volt nála jobb e Föld kerekén, világbajnokot ünnepelhetett a csapat a személyében. Fecó, szívből gratulálunk!

 

 

 

A magyar csapat többi tagjára is büszkék lehetünk, hisz egytől egyig pontszerző, valamint előkelő helyeken végeztek:

Buza Tamás (HG3064) – 4. helyezés

Szekrényesi Gréta (HG3044) – 4. helyezés

Illés Evelin (HA3EVI) – 5. helyezés

Tóth Patrik (HG3036) – 8. helyezés

Kiss Andrea (HA7YB) – 4. helyezés

Lakatos László (HA6OL) - 8. helyezés

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a magyar csapat összefogó alakját, Weisz Lászlót (HA3NU) is, aki egyrészt a magyar csapat vezetője, másrészt a verseny nemzetközi bírója.

Nagyon hiányzott a csapatból Hudanik Anti (HA3OV), aki tavaly február elején szenvedett halálos balesetet… Anti egy világklasszis volt, vele még több érmet szerzett volna a magyar csapat… Anti, soha nem feledünk, nyugodj békében…

Valamennyi versenyző életét megkeserítő, visszatérő rendezői technikai malőrök ellenére nem telhetett el úgy a világbajnokság, hogy világrekord ne született volna. Az idei év csúcsdöntője a fehérorosz származású Siarhei Shviadko volt a 250-es ütemű vegyes távirat vételével.

A verseny végére csak kisütött a nap, kedvezve a résztvevőknek, s engedte, hogy megmártózhassanak igény szerint a hotel lábánál található Ohridi-tóban illetve a szálloda medencéjében. A fogyókúrázók kénytelenek voltak eltekinteni az önsanyargatástól, ugyanis a mindenkori svédasztalos reggeli-ebéd-vacsora ínycsiklandó látványa és illata nem hagyta volna őket nyugodni.

Macedónia 2015 284A negyedik nap a kirándulásé és az eredményhirdetésé volt. Akinek kedve támadt, részt vehetett egy egész napos hajókiránduláson, mely során meg lehetett tekinteni a fontos ortodox zarándokhellyé vált Szent Naum kolostort, valamint Ohrid városközpontját, s elmerülni bevásárlóutcáinak elragadó zsongásában.Macedónia 2015 320 A nap fénypontja volt a jól megérdemelt zárómulatság, melyre szebbnél szebb, elegánsnál elegánsabb ruhákban vonult fel és mulatott a versenyzőkből, bírókból, szervezőkből álló vendégsereg. A hagyományokhoz híven meg lehetett kóstolni a különböző országok finomságait, úgy mint a svájci csokit, a német sört, az orosz vodkát, ahogyan a magyar pálinkát is.

Lehetne mondani, hogy jövőre újra ugyanitt. De ez a gyorstávírászoknál nem így van, hisz minden évben más ország a házigazda. A következő verseny nem másutt lesz, mint Ománban – mindenki izgalmára! A visszaszámlálás megkezdődött, csak úgy, mint a rendületlen felkészülés!

00