Amatőrsáv 60 méteren

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

wrc15Colin Thomas, G3PSM, az IARU 1. Körzet Külkapcsolatok Bizottsága elnökének tájékoztatása szerint a genfi Rádió Világértekezlet (WRC-15) november 18.-i plenáris ülésén új allokációt fogadtak el az 5 MHz-es sávban, a rádióamatőr szolgálat számára. Hosszas viták után és kompromisszumok árán végül csak egy kis 15 kHz-es szegmens került elfogadásra az 5351,5 – 5366,5 kHz tartományban, ez azonban a WARC sávok 1979-ben történt elnyerése óta az első új amatőr allokáció a rövidhullámokon. Az elsődleges felhasználó állandóhelyű szolgálatoktól eredő erőteljes nyomás következtében (mindössze) 15 Watt eirp teljesítmény határt határoztak meg az 1. és 3. IARU/ITU Körzetekben. Az engedélyezett teljesítmény felső határa 20 W eirp Mexikóban, és 25 W eirp Közép Amerikában, Dél-Amerikában, valamint a Karibi Térség jelentős részén.

Jóllehet, az új Rádiószabályzat csak 2017. január 1.-én lép hatályba, az IARU 1. Körzet arra kéri mindazon tagszövetségeket, melyek számára a Rádiószabályzat 4.4 Cikkelye szerint nincs allokáció, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot nemzeti hatóságaikkal az új, keskeny szegmens engedélyezése érdekében.

Szövetségünk e témában folytatott eddigi tárgyalásai során jóindulatú hozzáállást tapasztaltunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság illetékes vezetői részéről, így bízhatunk abban, hogy a Nemzeti Frekvenciafelosztás legközelebbi módosítása során az új amatőrsávot biztosítják a hazai rádióamatőrök számára.

Berzsenyi László, HA5EA

00