KITELEPÜLŐ NAP "FIELD-DAY" 2016. július 16.

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

DSCF6605 kMinden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk.

A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől.

Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-nak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek.

 -a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak

-bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni

-nincs verseny

-nem kell jegyzőkönyvet küldeni

-csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás

-összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

 

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QTH lokátor használattal.

Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg, hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

 

HA5CH

 

Már az is előrelépés, ha valaki a 2 m-es vagy a 70 cm-es rádióját látja el néhány méter magas árbocon lévő antennával és korábban nem használt átjátszót vagy szimplex állomásokat ér el.

Rövidhullámú sávokra  javasolok, egyszerű rövidített antennát (melléklet). HA5WH Bandi szerint a betápláló koaxiális kábelből kialakított 15 menetes, szimmetrizáló fojtó tekercs, 5-8 cm-es átmérőn  megszünteti a megdőlt iránykarakterisztikát és a köpenyáramot.
Ant

Reményeim szerint a 20 m-es sávot is tudjuk majd használni.

Még nem késő elkezdeni a felkészülést!

A kitelepülésről az áramellátásról, a berendezésekről és az antennákról szóló beszámolókat,  fényképeket összesítem és közzé teszem, ha e-mail címemre elkülditek.

 

Hegyi Loránd HA8DH

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

00