"41. HAM RADIO Friedrichshafen, 67 Bodensee Találkozó 2016”

Írta: HA5BA. Beküldve: Hírek

fridimage0052016-ben már a 41. HAM RADIO Nemzetközi Rádióamatőr Találkozó és Vásár kiállítóit és látogatóit fogadta Friedrichshafen, június utolsó hétvégéjén. A DARC idei mottója "Amatőr rádiózás - földön, vízen és a levegőben". Ezzel párosult a szervezők innovatív marketing stratégiája, társkiállításként, csak szombattól, de a „Maker World 2016” kiállítást a tavalyi sikereken felbuzdulva is erre az időpontra időzítették.

Már egy nappal a hivatalos megnyitó előtt igazi bolhapiaci hangulat töltötte be a B csarnokot, igen, a jó üzletet nem lehet elég korán elkezdeni.
A pénteki megnyitó ünnepségen a polgármesteri köszöntő, kitűntetések átadása után a DARC elnöke, Steffen Schöppe DL7ATE egy prezentáció keretében illusztrálta a rádióamatőr tevékenységet, kiemelve annak társadalmi hasznosságát vész, és egyéb természeti katasztrófák idején, természetesen szárazföldön, vizén és a levegőben. Egy Zeppelin léghajóról rádiózott a DARC különleges állomása, DL0ZP/AM hívójellel.


A HAM RADIO mindhárom napja tartalmas programokat kínált az érdeklődőknek, közel száz előadással, SDR akadémiával, számtalan találkozóval. Ismét lehetőség volt az ARRL-nél vizsga letételére.
Idén első alkalommal egy MRASZ RUFZ MINICONTEST-et hirdettünk meg a magyar standon, a HST szakág igen népszerű, és sok kiválóság megfordul a találkozón. Nagy örömmel számolhatok be, hogy az első alkalommal megrendezett MRASZ RUFZ versenyen 17 induló volt, 6 országból. A mezőny igen rangosnak bizonyult, hiszen a németek világbajnoka, Fabian DJ1YFK, valamint a szintén világbajnok Goran YT7AW, világbajnoki érmes Heinrich, DL2OBF, valamint Coca, YO8SS is megmérettetek. Nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy az ARRL most nyugállományba vonult CEO-ja, David Sumner, K1ZZ eleget téve külön meghívásomnak, részt vett a versenyen. Az első helyezett egy prémium kategóriás tokaji bort kapott, egy fonott bortartóban. Azoknak a magyar versenyzőknek is gratulálok, akik vállalták a nem versenyzésre alkalmas körülmények között a megmérettetést, szám szerint heten.

PLACE CALL POINTS   PLACE CALL POINTS
1 DJ1YFK 118392   10 9K2RR 23460
2 YT7AW 91292   11 DL8DYL 21438
3 DL2OBF 46557   12 HA7GN 20773
4 HA8KW 45747   13 K1ZZ 20658
5 YO8SS 41546   14 OZ2A 20042
6 HA3NU 39399   15 HA5MA 19103
7 HA5BA 33258   16 HA0NAR 17705
8 HG5DX 31978   17 OZ8SW 15579
9 DJ9AO 25527        

A MRASZ standon valamennyi szakágunk sportolóinak tevékenységeiből adtunk ízelítőt, a közelmúltban lezajlott Margitszigeti bemutató, ill a Nagy Sportágválasztó képei is betekintést jelentettek a magyar rádióamatőrök életébe.
Immár harmadik alkalommal csodálhattuk meg a japán Super Techno Corporation korszerű, a XXI. századi technológiának megfelelő LUSO „Crank-up” új generációs antennatornyát, potenciális üzleti lehetőség számukra az európai piac.
Standunkat idén is felkereste az IARU vezérkara, Ole Garpestad LA2RR, az IARU alelnöke, az ARRL új elnöke, K5UR, továbbá a DARC és más szövetségek elnökei.
Szövetségünk standját idén is HA5BA és HA5LC építették, működtették. A grafikai munkálatok elvégzésében komoly segítséget kaptunk Berze Dezső, HG5BN-től (TNX!).
A szokásos QSL-forgalmat idén már második alkalommal a MRASZ QSL irodájának a vezetője, Zelei Csaba, HG5DX bonyolította, igen lelkesen, szakszerűen. A QSL lapok fuvarozásáért köszönetet mondok HA7TM Tibi OM-nek, a QSL iroda támogatójának. TNX HA7TM!!!
A standon munkánkat segítette még HA8DH, Lóri, HA5VZ Miklós, és természetesen HG5DX, Csaba. Köszönet érte Nektek, Fiúk! A hagyományos Nemzetközi YL–Találkozó az elmúlt időszak YL expedicióiról számolt be, egy pompás prezentáció keretében. Sajnálatos, hogy megtörve a hagyományokat, a külföldi hölgyeket nem köszöntötték, és a szokásos bemutatkozásunk is elmaradt…
A MRASZ standot felkeresők kérdéseire igyekeztünk korrekt információt adni, elsősorban angol és német nyelven, de az orosz és a francia nyelv használatára is sor került. A Rádióvilág Kft. évkönyvekkel, a Rádiótechnika aktuális és korábbi számaival, és egyéb érdekes, a rádiózás történetét bemutató kiadványokkal gazdagította kínálatunkat, a magyarul beszélő külföldön élő amatőrök, ill. gyűjtők örömére (TNX HA5KU!).
Igencsak nagy sikert aratott a MRASZ által lebonyolított Samuel Morse aktivitás, több, elsősorban német rádióamatőr gratulált melynek QSL lapjait és a diplomák teljes kollekcióját megtekinthették az érdeklődők. Változatlanul nagyon népszerű HA8DH Hegyi Lóránd korábbi BURABU győztes Morze szalagíró készüléke, amely segítségével a Morze-jelek felépítése és egyszerűsége vált szó szerint kézzel foghatóvá, sokan fotózták (TNX HA8DH!). Magyarország turisztikai látványosságait igyekeztünk impozáns katalógusokkal még vonzóbbá tenni, ilyen irányú megkeresésünk is érkezett. Nem maradt el a hagyományos borkóstoló sem, ebben az évben Egri kékfrankossal, Badacsonyi olaszrizlinggel, és egy szintén egri rozé újdonsággal kínáltuk vendégeinket. A MRASZ standon a szakmai anyagok mellett idén a Hungarikumokat is a falakra csempésztük, hiszen ez egyben egy országimázs is, mindenki hoz valami „hazai ízt”, szó szerint.

Sajtóértesülések szerint a három nap alatt idén 17230 látogatót regisztráltak, 198 kiállító és tagszövetség vett részt, 38 országból. Az adatok a tavalyihoz képest némi emelkedést mutatnak.
Bár idén a MRASZ a megszokott helyét nem kapta meg, egy szélső sorban kaptunk helyet, látogatókból így sem szűkölködtünk. Vendégkönyvünkben a korábbi éveknek megfelelően sok kedves bejegyzés örökítette meg a MRASZ standon tett látogatásokat.

Már itt felhívom minden érdeklődő figyelmét, hogy 2017-ben egy új időpontban, július 14. és 16. között kerül megrendezésre a HAM RADIO!!!

A 42.HAM RADIO Téged is vár, új időpontban, 2017. július 14 és 16. között, a Bodensee partján!

frid

73
HA5BA

00