Moravszki Jánosé az Első Róka Vándordíj

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

Az Első Róka Vándordíj megalapítása a következő teóriám következménye:
Megfigyeltem, hogy ha valaki az első adóját, azaz az első „rókát” rövid idő alatt, gyorsan megtalálja, az még nem garancia a jó eredményre.
Ám ha valaki a lehetségesnél lényegesen hosszabb idő alatt ér oda, szinte teljesen bizonyosan nem fog az élmezőnyben végezni.
Ezért arra gondoltam, ösztönözni kellene rádiós tájfutóinkat valami plusszal, valami extrával, hogy az első adójukat igyekezzenek minél gyorsabban megtalálni.
E cél érdekében alapítottam az Első Róka Vándordíjat 2009-ben.

Odaítélésénél az 10 legjobb, klasszikus RH és URH versenyszámokban elért részidők átlagát vesszem figyelembe.
Azóta egészen mostanáig, 1 év kivételével (mikor is Tóth Csaba vihette haza), mindig Mucsi Mihály vitrinjét díszítette.
Biztosan nem csak ez, de talán ez is hozzájárult az azóta elért 2 világbajnoki és 1 Európa-bajnoki címéhez.
A vándordíjért kiírt vetélkedést a 2016. évi eredmények alapján azonban nem ő nyerte, aminek több oka is van. A legfontosabb: csupán 9 eredménye lett a szükséges 10 helyett, mert az Aranyhomok Kupán csak az egyik napon indult.
Az alapítás évében ugyanis még 14 alkalom állt rendelkezésre a 10 legjobb kiválogatására. Az idén viszont már hiányzott a 30 éves múlt után megszűnt Bereg Kupa, s ráadásul az Intercisa Kupa is elmaradt.
Emiatt igen kevés, csak a legaktívabb versenyzőknek jött össze a 10 alkalom. Olyannyira, hogy a Jurinka fivéreken kívül még akár én is elnyerhettem volna saját vándorserlegemet... Végül azonban a szezonzáró éjszakai országos bajnokságon történt átadása óta Moravszki János őrizheti azt egy éven át.

Kovács Attila Gábor
 
00