KITELEPÜLŐ NAP - "FIELD-DAY" 2017. július 15.

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

DSCF6605 kMinden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk. A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől. Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.
A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek.
A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.
Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-nak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek.

-a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak -bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni
-nincs verseny
-nem kell jegyzőkönyvet küldeni
-csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás
-összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QTH lokátor használattal.

Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg, hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

HA5CH

Már az is előrelépés, ha valaki a 2 m-es vagy a 70 cm-es rádióját látja el néhány méter magas árbocon lévő antennával és korábban nem használt átjátszót vagy szimplex állomásokat ér el.
Rövidhullámú sávokra javasolok, egyszerű rövidített antennát.
Még nem késő elkezdeni a felkészülést! A kitelepülésről az áramellátásról, a berendezésekről és az antennákról szóló beszámolókat, fényképeket összesítem és közzé teszem, ha e-mail címemre elkülditek.
Ez évben Friedrichshafen-ből a HAM RADIO kiállításól tervezek rádiózni a kitelepülő napon.

Hegyi Loránd HA8DH
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

00