A „Rádiózás Világnapja” RF-WD verseny 2017. április 18.

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

 

Norbi operátor összeköttetésbenA Magyar Rádióamatőr Szövetség 2017. április 18-ra rádióforgalmi versenyt hirdetett a Rádiózás Világnapja alkalmából.

A HA7KLJ 18 évnél idősebb operátorai között nem volt beszervezhető ifjú. A verseny kiíróival egyeztetve megtudtam, hogy az „U” ifjúsági ( 18 év alatti operátorok ) kategória is értékelésre kerül. Mindössze két óra időtartamú, ezért gondoltam, az utánpótlás fiatal operátorai is megpróbálhatnák. Ezen fellelkesedve hozzáláttam a versenyen való részvétel operátori és technikai szervezéséhez, a húsvéti ünnepek előtt.

A verseny az iskolai tavaszi szünet utolsó napjára volt meghirdetve. A szünet előtt nem beszéltünk erről a versenyről, így telefonon próbáltam elérni a szóba jöhető operátorokat. Sallai Gergő és Sipos Norbert igent mondott, a többi lehetséges operátor nem volt elérhető. Mindketten 4. osztályos tanulók, 10 évesek !

A verseny délutánján, annak kezdete előtt egy órával gyűltünk össze a rádiós tanteremben. Gergő, Norbi, és jómagam a versenyzésről beszéltük meg a szükséges tudnivalókat. Hiszen Ők még sohasem csináltak ilyet… Hogyan kell versenyhívást adni? Mit kell elmondani a verseny QSO-ban. Miért kell adni a sorszámot a riportban? Ezalatt János OM ( HA7NB ) a technikát rakta össze. A verseny kiírása szerint 3,5 MHz-en és 7MHz-en lehet összeköttetéseket létesíteni magyarországi állomásokkal. A gyors sávváltás végett 3,5MHz-re egy TS-530 berendezést, 7MHz-re a TS-830 berendezésünket telepítette. Antenna átkapcsolóval egy pillanat alatt lehetett egyik sávról a másikra átmenni, ha szükséges lesz. A verseny megkezdése előtt – bemelegítés képpen – a Gergő és Norbi két QSO-t létesítettek 80 méteren. A sávzaj elviselhető , az érthetőség rendben volt. 7MHz-en senki nem válaszolt általános hívásukra…Gergő operátor adásban

15:00 UT-kor megkezdődött a verseny. CW ( morze ) üzemmódban nem , csak fónia üzemben dolgoztunk. 3615kHz-en általános hívásokat adtak a fiúk, és szépen kezdtek gyűlni az összeköttetések. Egy óra elteltével, 15:58-kor nyugtáztuk a 20-as sorszámú összeköttetést. Abbahagytuk az általános hívásokat, és szétnéztünk a 80 méteres sávon. János OM ( HA7NB ) hívójel körzetszámok szerint vezette az összeköttetések listáját. Így, ha hallottunk valakit, már közölte is, meghívjuk, vagy már naplózva van. Egy fél óra elteltével, 16.30 –kor a 23. összeköttetés volt naplózva. Új állomást nem hallottunk, versenyhívásunkra nem válaszolt senki. Ismét próbálkoztunk 7MHz-en is, de nem jött válasz. Az operátorok is elfáradtak. Kicsit be is rekedtek a sok beszédtől.

16:40-kor abbahagytuk a versenyt. Helyi idő szerint ekkor már közel este hét óra volt. Elpakoltuk a technikát. Visszarendeztük a tantermet, hiszen másnap már tanítási nap következett. Hazaszállítottuk szüleiknek a két fáradt operátort. Hazaúton azt mondták, nekik tetszett a dolog, jövőre is kipró-bálják…

Így zajlott az RF-WD verseny a HA7KLJ QTH-ján , a karcagi Kiskulcsosi Általános Iskolában 2017. április 18-án, a Rádiózás Világnapján !

Karcag 2017. április 25.                                                                    Kovács László / HA7MO / HA7KLJ

           

00