23. Rádióamatőr Találkozó, Laa an der Thaya, NÖ/Ausztria

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

laa 2017A 2017-es határmenti rádióamatőr találkozó a jubileum jegyében zajlott, harminc évvel ezelőtt, 1987-ben rendezték meg az első találkozót a méltán közkedvelt, alsó-Ausztriai borvidék központjában, Laa an der Thaya városában. belyegEz alkalomból jubileumi bélyeg került kibocsátásra, mindössze 300 példányban. A városi televízió egy video összeállításban idézte fel az elmúlt 30 év találkozóit, ezt folyamatosan megtekinthettük a kiállítási csarnokban. A kilencvenes évek elején igen népes létszámú cseh, szlovák és magyar delegációk vettek részt az akkor még háromnapos rendezvényen. Azóta a helyzet némiképp megváltozott, a találkozók lerövidültek, ezért döntöttek úgy az osztrák rendezők, hogy csak minden második évben rendezik meg Laa-ban a találkozót.

 

A kiállítási csarnokban pénteken 13 órakor kezdődött a hivatalos program, de a lakókocsival érkezők, sátorozók csütörtök reggeltől birtokba vehették az ingyenes szabad területet. Közel 33 kiállító, zömében az osztrák tartományok rádióamatőr szövetségeinek képviselői, katasztrófavédők, cserkészek, az osztrák távközlési hatóság képviselői mellett a Magyar Rádióamatőr Szövetség is működtette információs standját a Mörth, Thayaparkban működő teniszcsarnokban. A mintegy 6700 lakosú kisváros korábbi polgármestere, Dipl.Ing. Manfred Fass, OE3MFS mint mindig, most is igen barátságosan fogadott minket, a helyi rádióklub elnökével, a találkozó főszervezőjével, Robert Thenmayer OE3RTB-vel együtt. Meglátogattuk a park területén működő OE3XLA hívójelű klubállomást, megcsodálhattuk a 10 GHz-es új antennacsodát is, a 3 elemes beam-et a gyakorlatban is kipróbálhattam a verseny ideje alatt zajló CQ WW WPX versenyen. Az OE-CW-csoport standján folyamatosan gyakorló forgalmazás zajlott, a csarnokon belül.

20170525 170113A Magyar Rádióamatőr Szövetség standján a közelgő 14. IARU HST Világbajnokság alkalmából első alkalommal rendeztünk HST mini versenyt, RUFZ és Morse Runner versenyszámokban, melyen összesen 11 fő vett részt. Részükre elektronikus oklevelet állítottunk ki, és a „dobogósoknak” ajándékkal kedveskedtünk. Az osztrák HST csapat készük a szeptemberi VB-re, bár még nem döntöttek pontosan a csapat összetételéről. Jó volt látni a lelkesedésüket, kihívásnak élték meg azok is a versenyszámok kipróbálását, akiknek nem ez igazán a szakterületük. A MRASZ standon folyamatosan érkeztek a látogatók, sokan a bolhapiacról is bejöttek, érdeklődtek a magyar rádióamatőrök tevékenységeiről, rendezvényeinkről, a szövetség életéről.

A péntek estén szokásos, hagyományos „HAM Abend” összehozta a szervezőket, látogatókat, kereskedőket egyaránt.

Szombaton reggel 9 órakor a városi zeneiskola fúvószenekara közreműködésével kellemes hangulatban kezdődött a hivatalos megnyitó ünnepség, a tartományi és városi elöljárók, valamint a tűzoltó parancsnok részvételével.

Robert Thenmayer OE3RTB a laa-i rádióklub elnöke, a találkozó fő szervezője köszöntötte a megjelenteket, majd a korábbi polgármester, Manfred Fass, OE3MFS idézte fel az elmúlt három évtizedet. Az ÖVSV elnöke, Mike Zwingl OE3MZC rövid beszédet tartott az amatőr rádiózás aktualitásairól, méltatta a kiállítás szervezőinek munkáját. A megnyitót követően DX-meeting kezdődött, majd a 2016. évi osztrák éterversenyeinek díjkiosztására került sor. Eközben a rókavadászok nem tétlenkedtek, 15! versenyző, többségük utánpótlás korú állt rajthoz. A szervezők gondoskodtak a médiákban történő megjelenésről is, a laa-i városi televízió rögzítette a legfontosabb eseményeket. 15 órakor került sor a mini ARDF verseny eredményhirdetésére. Villámgyorsan eltelt a szombati nap is, a 16 óra egyben a 23. találkozó végét is jelentette.

A vendégszerető OE barátaink újra várják a rádiózás megszállottjait 2019-ben! Gyere el TE is!

73 HA5BA

00