42. HAM RADIO Friedrichshafen, 68. Seehasenfest am Bodensee 2017

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

01 fb2017-ben az eddigi 41 alkalomtól eltérő időpontban, három héttel később a megszokottnál, július 14 és 16-a között került megrendezésre a 42. HAM RADIO Nemzetközi Rádióamatőr Kiállítás és Vásár Friedrichshafenben.

A DARC idei mottója "A világ vendégségben Németországban” tökéletesen kifejezte a találkozó sokszínűségét, melyen a három hivatalos nap alatt a világ 180 országából megfordultak a „DXCC körzetek”, szám szerint 17.110 látogató, 33 országból 196 kiállító. Ezek a tények stabilan alátámasztják, hogy a megszállott rádióamatőröknek, fanatikus rajongóknak igazi Mekkát jelent ez a kiállítás, szellemisége nem hasonlítható más kiállításokhoz. Ezzel párosult a szervezők innovatív marketing stratégiája, társkiállításként, ugyan csak szombattól, de a „Maker Faire 2017” kiállítást is erre az időpontra időzítették.

Már egy nappal a hivatalos megnyitó előtt igazi bolhapiaci hangulat töltötte be a B csarnokot, ami egy valódi kincsesbánya, ahol lehet, sőt, kötelező az egyes portékákra alkudni.

 

A pénteki megnyitó ünnepségen Friedrichshafen város polgármesterének köszöntő szavai után az IARU Region 1 elnöke, Don Beattie, G3BJ beszédében nagy hangsúly fektetett az IARU szerepére a rádióamatőrködés jövője érdekében. A kitűntetések átadása után a DARC elnöke, Steffen Schöppe DL7ATE egy prezentáció keretében illusztrálta a rádióamatőr tevékenységet, kiemelve annak társadalmi hasznosságát vész, és egyéb természeti katasztrófák idején. A közelgő, 2018-ban megrendezésre kerülő WRTC vendéglátójaként igazi promóciós tevékenységet már most is folytattak a DARC-os szervezők. Igen sikeres, naponta többször megrendezett tombolajátékot szerveztek, melynek célja a WRTC rendezvény támogatása. A DARC több, tematikusan elhelyezett standja közül is kiemelkedett a WRTC rendezvénnyel kapcsolatos információs blokk.

A HAM RADIO mindhárom napja tartalmas programokat kínált az érdeklődőknek, álljon itt néhány ízelítőnek: Contest akadémia, SDR akadémia, ENIGMA, a Radio DARC közönségtalálkozója, ARRL vizsga, Morse vizsga, SWL tanfolyam és vizsga, DIG, AGCW találkozók, a Salamon szigeti DX expedíció élménybeszámolója, monitoring találkozó, beszámoló a WRTC előkészületeiről. A HAM Rally igen népszerű a német fiatalok körében, idén is megrendezték.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség standja idén egy új helyszínen várta a látogatókat. A közelgő, szeptemberi 14. IARU HST Világbajnokság állt a fókuszban, az impozáns roll-up meggyönyörködtette a tekinteteket, sokan örülnek, hogy Magyarország rendezi 21 év után ismét a világbajnokságot. Ehhez párosult a másodszor megrendezett MRASZ Minicontest, most a RUFZ versenyszámon kívül Morse Runner-el kibővítve. Részt vett versenyünkön többek között a MR román kiválósága, YO8TTT Sasha, a németek üdvöskéje, DJ1YFK Fabian, az IARU VB korábbi elnöke,, PB2T Hans. A RUFZ program atyja, Matthias Kolpe is nagy örömömre indult az általa komponált versenyszámban, eredményével elégedett volt, 5 év kihagyás után próbálta most először. A Minicontesten 14 induló volt, 6 országból. YO8TTT nem hivatalos világrekordjának örülhetett, a Morse Runner versenyszámban 4818 pontot ért el, nagy volt az örömünnep, hangolódtunk rendesen a VB-re!

MRASZ HST MINICONTEST,  HAM RADIO, FRIEDRICHSHAFEN  14-16. July, 2017

CALL MORSE R.1. MORSE R.2. RUFZ1. RUFZ 2.   Place in Rufz Place in Morse R.
YO8TTT 4813   193648     1. 1.
DJ1YFK 2699   134397 83762   2. 4.
DL4UNY 2915   37402 45217   3. 2.
HA5BA 2230   32128 35032   4. 5.
HG5DX 1023   30409     5. 6.
DJ9AO 2763   29639     6. 3.
DL4MM     25987     7.  
HA7GN     23275     8.  
HA0NAR     18198     9.  
OE3KAB 598   15618     10. 7.
DM4CW 506   15388     11. 8.
OK1AR     10858     12.  
PB2T     10465     13.  
ON7TK     1240     14.  

Versenyszámonként az első három versenyzőt érem díjazásban részesítettük, elektronikus oklevelet küldünk részükre. A MRASZ standon a már zajló FINA aktivitást, az alkalmi SES hívójeleket, egy nagy FINA logót is kitettünk. A Győri Ifjúsági Olimpiai Fesztivál tiszteletére kiadott diploma is bemutatásra került, a kiírással együtt. Mivel egyben országimázs bemutató is minden szövetségi stand, turisztikai prospektusokból is szépen volt készletünk. a HST VB színhelyét Esztergomot egy impozáns könyv segítségével mutathattuk be. Pecsétes, vajas kekszről is gondoskodtam, (home made by me) HI. igaz, csak korlátozott mennyiségben, meg akadt egy szép, valódi makói hagyma is, valódi Hungarikumként, egyenesen a Makói találkozóról. Később az osztrák cserkészek nagyon örültek neki. HI

Szövetségünk standját idén is HA5BA és HA5LC építették, működtették. A grafikai munkálatok elvégzésében segítséget kaptunk Berze Dezső, HG5BN-től (TNX!).

A szokásos QSL-forgalmat a MRASZ QSL irodájának a vezetője, Zelei Csaba, HG5DX bonyolította, igen lelkesen, szakszerűen. A QSL lapok fuvarozásáért köszönetet mondok HA7TM Tibi OM-nek, a QSL iroda támogatójának. TNX HA7TM. A standon munkánkat segítette még HA8DH Lóri, HA5VZ Miklós, és természetesen HG5DX Csaba. Köszönet érte Nektek, Fiúk!

A DARC által rendezett hagyományos Nemzetközi YL–Találkozó az elmúlt időszak YL expedícióiról számolt be, egy pompás prezentáció keretében. Ismét lehetőség volt a külföldi hölgyeknek néhány mondatot mondani magukról, munkájukról. A rendelkezése állt időben természetesen a HST VB-re hívtam minden érdeklődőt, és sok sikert kívántam a német csapatnak. A MRASZ standot felkeresők kérdéseire igyekeztünk korrekt információt adni, elsősorban angol és német nyelven, de az orosz és a francia nyelv használatára is sor került. A Rádióvilág Kft. évkönyvekkel, a Rádiótechnika aktuális és korábbi számaival, és egyéb érdekes, a rádiózás történetét bemutató kiadványokkal gazdagította kínálatunkat, a magyarul beszélő külföldön élő amatőrök, ill. gyűjtők örömére (TNX HA5KU!).

Változatlanul nagyon népszerű HA8DH Hegyi Lóránd korábbi BURABU győztes Morze szalagíró készüléke, amely segítségével a Morze-jelek felépítése és egyszerűsége vált szó szerint kézzel foghatóvá, sokan fotózták (TNX HA8DH!).

A hagyományos borkóstolót idén a Tokaji furminttal egészítettük ki, mivel 2017 a Furmint éve. Ezen kívül Egri bikavérrel, Badacsonyi olaszrizlinggel, és egy szintén egri rozé újdonsággal kínáltuk vendégeinket. A MRASZ standon a szakmai anyagok mellett Hungarikumainkat is a falakra csempésztük, hiszen ez egyben egy országimázs is, mindenki hoz valami „hazai ízt”, szó szerint.

Vendégkönyvünkben a korábbi éveknek megfelelően sok kedves bejegyzés örökítette meg a MRASZ standon tett látogatásokat.

Már itt felhívom minden érdeklődő figyelmét, hogy 2018-ban a találkozó egy új, az eddigiektől eltérő, korábbi időpontban, június első hétvégéjén kerül megrendezésre. A DARC komoly tárgyalásokat folytat a vásárigazgatósággal a rendezvény végleges időpontjának visszaállítása érdekében, mint tudjuk, igen sok szempontot kell a rádióamatőrök oldaláról, no meg a vásár menedzsmentjének oldaláról is egyeztetni. Ehhez sok sikert kívánunk 2019-re.

A 43.HAM RADIO Téged is vár, ismételten egy új időpontban, 2018.június 1 és 3 között, a Bodensee partján!

 

73

HA5BA

 

00