YOTA UK élményeim (HA8MZ)

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

IMG 20170805 200449Még tavasszal kérdezte Tomi (HA8RT) barátom, hogy merre leszek nyáron. Akkor még elég képlékeny volt minden, de szerencsére minden rendben alakult, és júniusban szólt, hogy pályázzak a YOTA táborra. Még akkor nem tudtam, miről is szól ez, 1 hét Angliában, rádiózás, ilyesmik, de örömmel jelentkeztem. A szervezési folyamat végén augusztus 5-én útnak is indultunk. Első repülőutam volt, először külföldön, sok új élmény várt rám.

Délelőtt meg is érkeztünk a YOTA táborba, a Gilwell Parkba, mely egy csodálatos helyen fekvő kemping/szálloda komplexum. Megismerkedtünk a szervezőkkel, és megkaptuk a nap folyamán a szobánkat is. Már ekkor bepillantást nyertem a GB2GP állomás építésébe, láttam az antennákat, rádiókat, és azt a munkát, ami azok működésbe helyezéséhez kell. Aznap este sor került a megnyitóra, ahol üdvözöltek bennünket, és átvehettük az eseményre készített pólót, azonosítót, és egy nagy adag olvasnivalót. A szoba egyébként nagyon szép, tiszta volt.

Másnap reggel következett az első "meeting", ahol elmagyarázták nekünk, hogy ki vezeti a csapatunkat, és megkaptuk a heti programokat is. Vasárnap délelőtt rögtön a rádiószobában kezdtünk, ahol megismerkedtünk az állomással, logolással, és minden információval, ami a forgalmazáshoz szükséges. Itt irányítottam életem első pileupját, és meglepett, hogy mennyire jól ment. Délután SOTA előadást tartottak nekünk a különböző technikákról, és tippeket, tanácsokat adtak a sikeres munkához. Este az Intercultural Evening következett, ahol minden ország bemutathatta magát ételeivel, italaival.

 

Hétfőn a Bletchley parkba látogattunk, ahol az Enigma kódolását törték fel a II. világháborúban. A kiállítás bemutatása előtt a GB3RS állomáson forgalmazhattam, ami nagy élmény volt számomra. Délután SOTA-zni mentünk, ahol egy, mi általunk is később elkészített 17m GP antennával, valamint FT-897D készülékkel rádióztunk, a rossz terjedés ellenére pár QSO erejéig.

Kedd az utazásé volt, Londonba utaztunk, ahol megnéztük a helyi nevezetességeket és a Tudományos Múzeumot is. Este az ISS összeköttetésen vettünk részt, ami kisebb problémák után sikerült is. Másnap a rádióamatőr vizsgára való felkészülés következett, mely során távírózni is tanultunk. Délután a rádiószobában gyűjtöttük a QSO-kat. Csütörtökön látogatást tettem az Ofcom baldock-i megfigyelőállomásán, ahol a rádiófrekvenciás spektrum legaljától egészen sok gigahertzig figyelnek, kísérleteznek. Nagyon izgalmas volt látni egy ilyen helyet, és sok érdekességet meséltek az ott dolgozók. Bónuszként még egy rögtönzött rókavadászatban is részt vehettünk.

Este következett a rádióamatőr vizsga. Egy "foundation license"-t tehettek a fiatalok, melynek az anyagát előzetesen megkaptuk egy 35 oldalas füzet formájában. A tananyag a legalapvetőbb rádiós és fizikai ismeretekkel volt megtöltve, aki kicsit is ismerős a rádiózásban és elemi fizikában, és a nyelv sem okozott problémát, sikeres vizsgát tehetett. 26 kérdésből 19-re kellett tudni a válasz feleletválasztós kérdésekben. Érdekes volt, hogy az ottani engedély, ugyan csak országon belülre szól, de minden sávon 1-10W használatára ad felhatalmazást. Sikeres vizsgát tettem, és szerintem a hívójelet is megigényelem majd, ki tudja, mit hoz a jövő. Így, a magyar vizsgával összehasonlítva ég és föld a különbség.

Pénteken reggel még egy 17m QRP távíró adóvevőt építettünk, melyet az elkészített GP antennával komplett állomásként üzemeltethet, akinek van rá engedélye. Délután rókavadászat következett, melyben Szabolcs (HA7KLJ) első helyezést ért el. Este került sor az eredményhirdetésre és záró eseményre, ahol kiosztották a díjakat, és egy buli keretében elbúcsúztunk egymástól. Szabi kézirádiót nyert, én a legtöbb QSO és legtöbb DXCC kategóriát nyertem meg. Egy SDRplay RSP2-vel lettem gazdagabb, mellyel megtapasztalhatom a minőségibb SDR-ek világát és rengeteg izgalmas frekvenciát, módot figyelhetek vele.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem a YOTA rendezvényen, köszönettel tartozom az RSGB-nek, a MRASZ-nak, Tominak, és persze csapatvezetőmnek, Szabolcsnak. Jó volt látni más ország rádióamatőr vizsgáját, és rengeteg tapasztalatot, és új barátokat szerezni. Számomra az állomáson való rádiózás volt a legjobb, de a KIT építés, és a rókavadászat is izgalmas volt.

Pintér Máté (HA8MZ)

00