Élménybeszámoló a 2017-es YOTA táborról (Szabolcs HA7-0022)

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

IMG 20170808 103544Az ez évi YOTA tábor Angliában lett megrendezve. Pontosabban a Gilwell Park nevezetű táborhelyen, ami cserkészeknek van kialakítva, Londontól körülbelül 1 óra autóút. A magyar csapat tagjai Pintér Máté HA8MZ, Ferku Bence Péter HA0FE és jómagam Andrási Szabolcs HA7KLJ. Az előkészületek már jóval korábban megkezdődtek. Repülőjegy vásárlás, pakolás, a nemzetek éjszakára való felkészülés. A tábor 2017. augusztus 05-12-ig tartott. Augusztus 4.-én megérkezett hozzám este mindkét csapattag, hogy közösen összepakoljunk, és kiutazzunk hajnalban a repülőtérre. A repülés döccenőmentesen ment, szépen megérkeztünk a London Luton repülőtérre, ahonnan egy ingyenes járattal ki kellett mennünk egy nagyobb parkolóba, hogy találkozzunk a szerb, illetve észt csapatokkal a további utazáshoz a táborba. Fel is vett minket a mikrobusz, és számunkra megkezdődött a YOTA tábor. Augusztus 5-ét csak elszállásolásra és az esti nyitó ünnepségre szervezték, így nem volt programunk délelőttre és kora délutánra, így felfedeztük a környéket és ismerkedtünk a már megérkezett csapatokkal, természetesen számomra már volt pár ismerős is. Kiosztották a szobákat, a bilétákat, illetve a 2017-es YOTA pólókat. Később megkezdődött a nyitóünnepség, ahol elmondták a biztonsági szabályzatokat és azt, hogyan is fog zajlani az elkövetkezendő hét, továbbá köszöntött minket az RSGB elnöke egy rövid videóban.

 

A táborozókat 5 csapatra osztották szét, melyek a Herts, Turing, Marconi, Tesla, és a Morse neveket használták. Mi a Morse Streambe kerültünk. Vasárnap, az angol reggeli után, nagy szerencsénkre az adószobában kezdtünk, ahol bemutatták a különböző típusú állomásokat. 30 percenként volt csere, így már az elején megismerkedtünk az összes lehetőséggel hogyan is gyárthatjuk a QSO-kat. Délután SOTA 1 nevű programunk volt, ahol a SOTA eszközöket mutattak nekünk. Később ennek a program keretein belül építettünk egy GP antennát 17m-re, amit be is mértünk. Az enyém nagyon jó lett, Máté nem mérette be mivel ő átalakítja más frekvenciára. Az este program az Intercultural evening (Nemzetek éjszakája) volt, ahol minden ország bemutatta nemzeti ételeit, italait. Természetesen mi a házipálinkára fektettük a hangsúlyt HIHI, aminek már harmadik éve nagy sikere van ezen az éjszakán. Emellett még volt Sport szelet, Boci csoki, Balaton szelet és Máté Rubik kockája is kivolt téve, mint magyar találmány.

Hétfőn a Betchley Parkot látogattuk meg, ahol a Második Világháború ideje alatt az angolok feltörték az Enigmát. A GB3RS rádióállomás itt van felállítva, ahol mi is tudtunk forgalmazni a Park bejárása előtt. Rengeteg háborús, és rádiótechnikai eszközt meglehet tekinteni. Látogatásunk után a SOTA 2 keretein belül elutaztunk Wendover Woods-ba, ahol felállítottuk a berendezéseinket és forgalmaztunk. Este a szokásos YOTA játék volt megrendezve, ami abból állt, hogy a tábor 15 pontján borítékokba egy kérdést tettek fel. Csapatokra osztottak szét minket, és minden csapat kapott egy térképet, amin rajta voltak a borítékok helyei, amik megvoltak számozva. Minden csapat megkapta az első kérdését (megfelelő számát) és a megtalálás után, vissza kellett szaladni a szervezőkhöz, akiknek elmondtuk a helyes választ (jó esetben HIHI), ezután megadták azt, hogy melyik helyszín a következő. Rossz válasz esetén, vissza kellett térni a kérdéshez, és 5 perc után újra próbálkozni a helyes válasz megadásával.

A következő napon London volt az úticélunk. Kis utazás után körbe vitt minket egy idegenvezető London belvárosában és a város történelmét mesélte el. Délután a Tudományos Múzeumot jártuk körül, ahol minden kor technikai vívmányai megtalálhatóak, a középkori orvoslástól egészen az űrtechnikáig. Éjszaka az ISS űrállomással próbáltunk kapcsolatba lépni, első próbálkozásunk sikertelen volt, de másfél órával később újra próbálkozhattunk, mivel megkaptuk az engedélyt. Ebben az-az érdekes, hogy amíg a szervezők az engedély megszerzésért telefonáltak, addig ők körül utazták a Földet, HIHI. A táborozók sikeresen megkérdezhették az állomáson tartózkodó rádióamatőrt kérdéseikkel. A kapcsolatfelvétel után csapatfotózás volt. Mi sikeresen a szobában hagytuk a magyar zászlónkat, így egy jól sikerült vacsora után gyors futásba kezdtem, és sikeresen rajta vagyunk a YOTA közös képen a nemzeti lobogónkkal.

Szerdán az angol „foundation license”-re való felkészülés volt a programunk, mivel a szervezők mindenkit beszerveztek egy vizsgára, itt egy kis ismerkedés volt a morzéval. Délután a rádiószobában voltunk, ahol gyártottuk a QSO-kat a GB17YOTA hívójellel. A rádiózás nemcsak a program keretein belül lehetet kivitelezni. Minden reggel a team leader meeting keretein belül fellehetett iratkozni az esti órák lefoglalására, amit mi elég sűrűn ki is használtunk. Ezen az estén volt megszervezve az Off-air contest, ami személy szerint a kedvenc programom. Három pad van elhelyezve egy teremben, és mindegyikre egy sáv van felírva, jelen esetben 20m, 40m és 80m. A padon ülve kell CQ-t kiabálni, és face to face QSO-zni egymással. Papírra jegyzetelve, futva (én legalább is futottam HIHI), minden CQ kapcsolat után fel kell állni és átadni a hívó állomásnak a helyet, és meghívni egy CQ-s állomást.

A csütörtöki napon nem csapatokban voltak a programok, hanem mindenki választhatott sajátot. A választási lehetőségek a következők voltak:

- London Shopping

- Ofcom látogatás

- Kit building

- Rádiózás a rádiószobában

Máté az Ofcom látogatást, én a Kit építés mellett tettem le a voksom. Sikerült is megépítenem a saját 5 Wattos QRP CW adóvevőmet 17m-re. Másnap délelőtt Kit építéssel kezdtünk, de mivel én már megépítettem, így HA7MO-val próbáltam 18MHz-en a saját építésű QRP-mmel és antennámmal QSO-zni. Sikeresen naplóztam a GB17YOTA hívójellel a HA7KLJ és HA7MO állomásokat. Délután rókavadászat volt, itt 2m és 80m-es vevőkkel kellett megtalálnunk 5 adót. Az adók egymás után sugároztak 30 másodpercig. 2m-es vevővel kezdtem, itt nem a legjobb időt futottam. 80m-en már nagyobb sikerrel jártam, összefogtam egy horvát és egy holland rádióamatőrrel, akikkel 22 perc alatt sikerült megtalálnunk mind az öt adóállomást.

Péntek este már csak a záró ceremónia volt a programunk, ahol minden csapat elmesélhette saját tapasztalatait a táborról, és köszönetet mondhattunk a szervezőknek. Utána az eredményhirdetések voltak. Máté 62 különböző DXCC állomást nyugtázott, amit jutalmaztak, továbbá a 2. helyezést ért el a legtöbb QSO létesítéséért egyéni kategóriában, de mivel az első egy brit volt, így őt jutalmazták, ignorálva a házigazdát. A jutalma egy SDRplay RSP2 volt. Én az Off-air contestben 3. helyezést értem el, nekem volt a legtöbb QSO-m, de a papíron való dokumentálás miatt nagy volt a hibaszázalékom, így lecsúsztam két helyet. Az ARDF-ben viszont első helyezést értem a horvát és holland társaimmal a 22 perces időért. Egy HT500-D kézikészüléket sorsoltak ki hármunk közül, és a horvát táborozó lett a szerencsés. Ezután nagyon kedves gesztust tett, mivel hárman nyertük, nekem adták, arra hivatkozva, hogy én majd nagyobb hasznát veszem. Ezután egy kis záró buli volt megrendezve, ahol mindenki inkább beszélgetett és búcsúzkodott mivel másnap valaki már hajnalban indult a reptérrel. Minket már délelőtt kivittek a London Luton repülőtérre, mivel a román csapatnak kora délután indult a gépe, így sajnos nekünk többet kellett várakoznunk. Szerencsésen hajnalban hazaérkeztünk Magyarországra rengeteg szép emlékkel.

Ezúton szeretném megköszönni HA7MO Lacinak a felkészítést, RSGB-nek a szervezést, továbbá az MRASZ-nak a támogatást. HA8RT Tamásnak köszönöm a szervezést és a segítséget, és HA8MZ Máté csapattársamnak a jó helytállást.

Andrási Szabolcs HA7-0022, HA7KLJ

00