HA-QRP Aktivitás 2017

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Hírek

3Amikor 44 évvel ezelőtt felmerült néhány rádióamatőrben, hogy a hatalmas teljesítményű QRO-k (akkor 100-200 watt) irányába tolódik vészesen a mozgalom. Ennek ellensúlyozásaként indították útjára a HA-QRP egy hetes versenyt november elején – s valóban lendített a keréken a kezdeményezés. Három évtizedig szinte töretlen volt a fejlődés, de az utolsó években már erős volt a visszaesés az érdeklődők számában, úgy idehaza mint külföldön. Minden igyekezet ellenére csupán 50-60 jegyzőkönyv érkezett. Ezért a verseny kiírója, dédelgetője, támogatója a Rádiótechnika Szerkesztősége az elmúlt évben már nem rendezte meg a versenyt.

Egy új rendszer kezdett kibontakozni a Magyar Rádióamatőr Szövetség égisze alatt. A modern korhoz igazodó változások eredménnyel jártak. Elsősorban az aktivitás diplomái után volt fokozott az érdeklődés; 344 arany, 452 ezüst és 973 bronz diplomát teljesítettek a résztvevők. Ez hatalmas szám - hiszen ettől valamivel többen keresték a kis teljesítményű állomásokat – a ma már csak kilowattokban mérhető QRO-k korában. Ám a verseny – változatlanul - nem jött be.

Egyértelművé vált, hogy erre ma már nincs igény.

***

El tudjátok képzelni, hogy 10 watt teljesítménnyel cq-zó állomásoknál szabályos sorban állás, hatalmas pile-up alakuljon ki, és a nagy teljesítményű hívójelek keresik az aprócska jeleket? Aki vétel-kész volt november első hetében, megtapasztalhatta.

2017-től ez már valóság.

A kiírás kisebb módosításaival, az online logokkal, diploma-letöltéssel még a tavalyinál is nagyobb tömeget tudott a 23 (HA44/HG44) alkalmi állomás megmozgatni. Az egy hét alatt 20000 feletti összeköttetést naplóztak, és a diplomák száma is ugrott egy újabb léptéket:

Bronz 1543;
Ezüst 564;
Arany 367;
Gyémánt 257 Diplomát teljesítettek az aktivitás résztvevői.

Bizony nagyon szépek ezek a számok, s talán mi sem mertünk ekkorát remélni, de most ezeket a számokat ajánljuk HA5BT+ Palinak, HA5JJ+ Jocónak, akik már nem érhették meg ezt a pillanatot.

***

Köszönet minden amatőrtársnak, akik vállalták az egyhetes kemény rádiózást!

Köszönet HA2NA Attilának * HA7PL Lacinak a hatalmas háttérmunkáért!

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy hozzásegítettek bennünket a QRP-rádiózás 21. századi népszerűsítéséhez!

Én magam pedig köszönöm, hogy ismét tevékeny részese lehettem a HA-QRP-nek

HA6NL – Laci

 

00