A 7/2015 NMHH rendelet módosításáról szóló tervezet.

Írta: HA6PX Molnár Csaba. Beküldve: Hírek

nmhh mraszTájékoztatlak benneteket, hogy Dallos Lászlóval (HA7PL) szövetségünk főtitkárával javaslatokat nyújtottunk be az NMHH-hoz melynek célja fiatalok egyéni rádióamatőr engedélyhez juttatása, a vizsgakövetelmények ésszerűsítése és a kezdő fokozatú engedélyekhez tartozó frekvenciasávok és teljesítmények a kor viszonyaihoz való igazítása volt. A tárgyalások a hivatal illetékes munkatársaival márciusban kezdődtek és november második felében fejeződtek be.
Az egyeztetés befejezése előtt lehetőség nyílt az NFFF változtatásának elindítására a rövidhullámú tartományt illetően. Ennek eredményeként társadalmi egyeztetésre került a hivatkozott dokumentum. Az URH sávokat esetlegesen érintő kérdések a jövő évben kerülnek sorra.

A lehetőségek felmérése után azzal a javaslattal fordultunk a hatósághoz, hogy a kezdő fokozatú rádióamatőrök a jelenlegi 80 m és 10 m; 25 W helyett használhassák az összes klasszikus RH sávot, a NOVICE engedélyesek pedig az összes RH sávot - beleértve a WARC-osokat is - 400 W-al.
Ez a tervezet némiképp kisebb mozgásteret ad, de mindenképpen apró előrelépés az érvényes szabályozáshoz képest.

Az NFFF változás tervezete tartalmazza az 5351,5-5366,5 KHz-es tartomány rádióamatőr szolgálatra való kijelölését 15 W EIRP teljesítménnyel HAREC engedéllyel rendelkezők részére.

Az alábbiakban a változásokat összesítem:

  Érvényes szabályozás   Tervezet 
Sáv  Kezdő NOVICE Kezdő  NOVICE
7 MHz - 25 W 7050-7100 10 W 7000-7200 25 W
14 MHz - - 14000-14250 10 W 25 W
21 MHz - 25 W 10 W 25 W


Kérem, hogy a tervezethez az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjetek javaslatokat, véleményeket. Ezeket figyelembe fogjuk venni a szövetség álláspontjának kialakításához. Közvetlenül az NMHH-hoz történő véleményezés lehetséges, de nem szerencsés.

Javasolt anyag.

pdf

http://nmhh.hu/dokumentum/

 

73...Csaba-HA6PX

 

 

00