CQ – idősekhez

Írta: Dr. Gschwindt András HA5WH. Beküldve: Hírek

Dr. Gschwindt András HA5WH, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rádióamatőr mozgalmunk egyik nagy gondja a létszám megtartása vagy inkább növelése. Felgyorsult világunkban egyre nehezebb a fiatal korosztály soraiból hobbink iránt érdeklődőket találni.

A világ és benne hazánk népessége is öregszik. Egyre többen élünk meg magas életkort. Gyakran elhangzó mondat az életünk végéig tartó tanulás igénye. Ki tudjuk használni ezt a tartalékbázist? Tudunk soraink közé hozni egyre több idős embert? Az alábbiakban igyekeztem összeszedni néhány indító gondolatot.

Hová mennek a fiatalok?

A robbanásszerűen fejlődő technika és annak a mindennapi életünkben jelentkező hatása megváltoztatja a kommunikáció szinte minden formáját. A hordozható telefon hozza a vonzatait. A hanghoz zene, majd kép is csatlakozott. Az egészet átszövi az internet, amely elől nem lehet elbújni. Skype képpel, hanggal, akár mozgás közben is. Hogyan lehet ezek mellett versenyképes egy rádióamatőrrel való összeköttetés? Nem is beszélve az „ósdi” morzekód alkalmazásáról! Jelen van az iskolai óraszám gyereket és tanárt egyaránt terhelő nyomása. Iskolák befejezése után jön a jobb megélhetésért való küzdelem, benne a család adta elfoglaltságok. Hová szorítható be a hobbinkra szánható idő? Versenyszellemben élő társadalmunk nem hagy időt a nyugodt rádiózásra. Döbbenetesen üresek a rádióamatőr sávok! A gyakori versenyek életkörülményeink felgyorsulásának tükrei.

Elöregedés

Évek óta csinálom kis magán-statisztikám. Először a távíró partnereket kérdezgettem életkorukról. Később egyértelművé vált: a jól távírózók, a riportként nem mindenkinek 5c-t adók, szinte mindegyike 60 fölött van, gyakran 80 közelében, mint a jelen sorok szerzője is. Az FT8 mindent elsöprő előretörésével nehezebben követhető a partnerek életkora. A fennmaradásukért küzdő klubok, évközi találkozók résztvevői is – beleértve a Műegyetemi Rádió Club rendezvényeit is – az idősebb korosztályból kerülnek ki, fiatalokat csak elvétve látni. Nagy öröm, siker, ha egy-egy iskolában működő, rádiózás iránt érdeklődő tanfolyamot elvégző fiatal eljut a vizsgáig. Engedéllyel kezében is, csak kis részüket ragadja meg az életük végéig tartó szenvedély. Majd nyugdíjas koromban visszatérek rá, hangzik el gyakran.

Merítsünk az időskorúak közül.

A nyugdíjba vonulás sokakat megtör. Nem készültek fel lelkileg az új életformára, nem találják helyüket. Keressük velük a kapcsolatot! Keressük az alkalmas rendezvényeket, ahol megjelenhetünk és bemutathatjuk, milyen különbségek vannak a rádióamatőrködés régi és új lehetőségei között. Sokakban még, az általam is kedvelt, de másokban riasztó képet keltő távírózás kényszere él. Mutassuk meg a digitalizálódó hobbink újdonságait! A legjobban nyitott lehetőség a HTE (www.hte.hu), ahol az új kommunikációs lehetőségek bemutatása – különösen, ha ezt „megfoghatóvá” tesszük – biztosan nagy sikert arathat. A műholdas rádióamatőr aktivitás bemutatása a MANT-ban is meghallgatásra találhat (www.mant.hu és www.urvilag.hu). Meg kellene keresni az idősek klubjait is! Ne feledjük: oda kell menni! Nagyon fontos, hogy az ismertetésekhez ne csak diaképek tartozzanak, szóljon a rádió..., hordozható keretantenna, mellette rádió és számítógép. Kinek van erre ideje? Az idős rádióamatőröknek! Kortársak könynyebben megértik egymást!

A környezethez alkalmazkodó rádió és antenna

ant 01A digitalizálás és az internet elterjedésének pozitív mellékhatása a rádióamatőr állomások környezethez alkalmazkodó képességének növekedése. A nagyon gyorsan népszerűvé vált FT8 üzemmód nagy rendszertartalékot hoz az összeköttetésekbe. Az antennám lehet szobában vagy erkélyen lévő hurok vagy rövid huzal. Mindezek még a környezet elektroszmog szennyezettsége mellett is sikerélményt adnak. Ha van klubháttér, elő lehet venni az internetes távkezelés lehetőségét. Az FT8 üzemmód beltéri antennával is QRP-re csökkenti a felhasználható teljesítményt (ld. fotót, tnx HA7WM). Olcsóbb QRP adó-vevő is megfelelő e célra. Az ablakkeretre tekert hurokkal is jó eredményeket érhetünk el.
    Összefoglalva: merjünk az idősek közé menni, kortársainkhoz! Keressük velük a kapcsolatot! Rajtuk keresztül lehet, hogy megtaláljuk az utat a fiatalokhoz, unokáinkhoz is.

00