Támogatások - tevékenységek

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: utánpótlás

 

Év Tevékenység Feladat végzője Beszámoló
2016 Jászberény , Sportágválasztó Jászsági Rádiósok Egyesülete pdf 

Rádiós-elektronikai szakkör szervezése a MOM Rádióklubban

Írta: HA5JA. Beküldve: utánpótlás

Írta: Joubert Attila HA5JA

OktatásA MRASZ felkérésének eleget téve nekiültem, hogy röviden összefoglaljam a MOM Rádióklub utánpótlás-ügyben tett erőfeszítéseit. Elgondolkodtam és rájöttem, én nem tudom röviden összefoglalni. Azért nem, mert a dolog nem egyszerű, sok a lehetőség és sok a buktató is. Az egyszerű, statisztikai tényközlésnek pedig nem látom sok értelmét.

Nem akarom „osztani az észt” (nehogy elfogyjon az a kevés is, ami még van nekem HI), és nem akarom a látszatát kelteni annak, mint ha már nagy eredményeket értünk volna el. A legnehezebb lépést már megtettük: elkezdtük. Ennyi. Az alábbiakban a személyes véleményeimet adom közre, mely lehet, hogy nem a leghatékonyabbak. Ha valaki jobbat tud, ne tartsa magában, ossza meg a többiekkel!

Elmondható, hogy világszerte komoly erőfeszítéseket követel a rádióamatőr egyesületek számára az utánpótlás szervezése. Sok lehetőség kínálkozik a fiatalság megnyerésére. Én azt az utat választottam, amin annak idején magam is haladtam kisdiák koromban.

2015. július 6-12 között került megrendezésre a Magyar Rádióamatőr Szövetség Ifjúsági Tábora.

Rádióklubunkból Hegedűs Márton vett részt, de az élményekről beszéljen ő.

 A második nyári táborom július hatodikán kezdődött. Reggel indultunk nagyszüleimmel, hogy tíz órára odaérjünk a helyszínre. Amikor megérkeztünk, kiderült, hogy én érkeztem meg a leghamarabb. Kiválasztottam magamnak egy szobát, és lepakoltam a táskáimat.

A táborvezető (Balogh Sanyi bácsi) bemutatta a MRASZ (Magyar Rádióamatőr Szövetség) új székhelyéül szolgáló épületet, ami egyben a tábor helyszíne is lesz. Ezt a házat egy idős rádióamatőr hagyta a szövetségre. Amíg vártunk a többiekre, addig én készítettem egy antennát a „társalgóba”, hogy tudjunk műsorszóró rádiót hallgatni. Ebben a teremben volt a könyvtár is, ahol rengeteg régi és új elektronikai könyv volt elhelyezve. Ide voltak ideiglenesen lepakolva azok az alkatrészek, műszerek is, amiket a vevőkészülékünk építéséhez majd felhasználunk. Azt én ellenőriztem le, hogy minden doboz megfelelő értékű és mennyiségű alkatrészt tartalmaz-e. Amikor ezzel végeztem, kezdett megérkezni a többi táborlakó is. Hoztak egy számítógépet, hogy próbáljuk meg beüzemelni, és a WiFi-t beállítani. Végül maradtunk a vezetékes megoldásnál, mert két WLAN kártyát és a Windows XP-t három driveres CD-vel nem sikerült egymással összebarátkoztatnunk…

Amikor mindenki beköltözött, a számítógép-darabokat eltüntettük az asztalról, az alkatrészeket és műszereket pedig levittük a pincében található műhelybe. Mindenki megebédelt, majd megkezdtük az első előadást, ami természetesen a biztonságtechnikáról, villámvédelemről, és antennákról szólt. Este felé elkezdődött a CQ Budapest rádióamatőr verseny, amin néhányan nem vettünk részt, hanem elfoglaltuk a társalgót, ahol mindenféle témáról beszélgettünk, zenét hallgattunk, filmet néztünk és számítógépeztünk. Késő este mentünk fel aludni.

Kedden különböző alkatrészekről, jelölésekről volt szó. Ezt az előadást egy rövid rádiózás követett, majd rájöttünk, hogy túl meleg van a fenti adószobában. Lementünk a műhelybe az SSB vevőnket építeni. Ez egy, két panelből álló, varicap diódával hangolható rövidhullámú vevő. Estére én elsőként végeztem a meglévő alkatrészek beültetésével. Este tíz órakor a csapat lesétált a közeli csillagvizsgálóba, ahol a Vénuszt és más bolygókat, csillagokat figyelhettünk meg többféle teleszkóppal.

A legalsó pinceszinten felállítottunk egy csocsóasztalt, ami folyamatos használatnak volt kitéve az elkövetkező napokban. Sanyi bácsi meghozta a még kimaradt mechatronikus alkatrészeket, amiket gyorsan be is szereltem. Sokat segítettünk és adtunk ötleteket egymásnak, hogy mindenki elkészülhessen. A szabadidőnket általában a három pincehelyiség valamelyikében töltöttük, mert rengeteg alkatrész, műszer és készülék volt mindenhol. Átkutattuk az egész pincét érdekességek után. Délután meghallgattunk egy előadást az okos elektromos hálózatokról. Este volt egy nagy vihar, de ez szerencsére nem gátolt minket a szórakozásban, hiszen a műhelyből alig lehetett minket kiráncigálni.

Elkezdtük behangolni a már elkészült rádiókat. Ekkor megmutatkoztak a tervezési hibák. Kiderült, hogy az oszcillátor nyákján a varicap dióda egyik lába rossz helyre van kötve, de ezt a problémát egy kis fúrógéppel könnyen orvosolta mindenki.

Később meglátogattuk az Elektrotechnikai Múzeumot is. Ott meghallgattunk egy előadást az elektromosság történetéről és sok érdekes eszközt kipróbálhattunk. Gyorsan végigjártuk a kiállítás többi részét, hogy indulhassunk egy kis városnézésre.

Következő nap folytatódtak az előadások, a rádiózás, forrasztás és méricskélés. Ebéd közben megszavaztuk, hogy este a moziban a Terminátor – Genesys című filmet nézzük meg. Délután mindenki kapott egy szelet dinnyét, amit kint az udvaron az antenna alatt fogyasztottunk el.

Mozizás után ismét lementünk a pincébe. Találtam egy napelemes akkutöltőt az egyik fiókban, ami egyszerre két ceruzaakkumulátort tud tölteni. A rádióépítésből kimaradt alkatrészekből építettem egy másfél centis kis villogót. Ezt rákötöttem a napelemre. Mivel még nem voltunk álmosak, ezért lent maradhattunk sokáig.. Volt egy köteg vezeték, amelyről lehúztuk a szigetelést. Méretre vágtuk, majd összeforrasztottam a MRASZ logót belőle. Egy másik táborlakó pedig forrasztott egy nagy kockát, amit egy üres nyákdarabra rögzített. Kitaláltam, hogy ez lehetne a talapzata a mi kis „szobrunknak”, ami tetejére oda lehetne forrasztani a villogómat is. Az alsó nyáklemez kicsit nagyobb volt, mint egy laposelem. Vágtunk kisebb lemezeket, amikből kialakítottunk egy elemtartót egy kapcsolóval. Az elem pozitív saruját kivezettem a szobor vázára, a negatívot pedig egy ellenálláson és kapcsolón keresztül egy vékony szigetelt vezetékkel vittem fel a villogóhoz. Úgy gondoltuk, hogy ezt a szobrot otthagyjuk a rádiósoknak emlékbe, hogy jövőre ne felejtsenek el még egy tábort szervezni.

Hegedűs Márton

Marci egy rádiós beszélgetése 145MHz-en, a galyatetői átjátszón keresztül - hangfelvétele érhető el.

MRASZ Rádióamatőr szaktábor 2015

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség.

Előszó:


A szövetség 2014-ben megrendezett 1. szaktáborának sikere kötelezett bennünket, hogy megismételjük az eseményt.
A szervezők 2015 tavaszán ismét összeálltak, és megújult erővel kapcsolódtak a munkába.
 
Hosszas egyeztetés kezdődött egy Tisza-tavi táborhely tulajdonosával, ahol a 2015. tábort terveztük, de a szerencse mindent megváltoztatott.
A szövetség által örökölt Királyhelmec utcai  épület lehetőségei magasan felülmúlták az igényeinket.
Az ingatlanon hatalmas munkák kezdődtek: Az elhalt öreg fák kivágásától az erkélykorlátok cseréjén át a teljes belső festésig minden munkát el kellett végezni bő két hónap alatt.

Társadalmi munkában  megújult az adószoba, kialakítottunk egy tanácstermet, műhelyszobát és rendbe hoztuk a több éve porosodó négy vendégszobát.
Felszereltük mindennel a fürdőszobákat, vettünk még pár ágyat, és az utolsó pillanatban még szúnyoghálók is kerülhettek a vendégszobák ablakaira.

HA5FO öröksége készen állt az első munkára, megkezdődhetett a tábor!

001

 

 

A tábor szervezői:

Venczel Miklós (HA0LZ)

Balogh Sándor (HA5BLK)

Kovács László (HA7MO)

 

A táborozók:


Horváth Levente János (Nagyrécse)002
Varró Tamás (Szeged)
Fodor Sándor    (Karcag)
Varga Gábor (Karcag)
Laki Zsolt (Karcag)
Ferku Bence Péter (Nyíregyháza)
Hegedűs Márton (Gyöngyös)
Skrop Tamás (Dunaújváros)
Joó Vilmos (Hódmezővásárhely)
Pörneki Ádám (Szeged)
Novák Attila    (Budapest)

 

A tábor célja:


Utánpótlás - Fiatalok, gyermekek bevonzása a rádióamatőr sport felé.


A tábor tematikája:

Rádióamatőr sport alapjai, villamos biztonságtechnika, terjedés, antennák és tápvonalak, összeköttetések menete, versenyeken való részvétel módja, elektromos alapismeretek, elektronikai alapismeretek.


A tábor tevékenységei:

Előadások és beszélgetések, rádióállomás üzemeltetése, RH-URH összeköttetések, konstruktőri munka, múzeumlátogatás, meghívott vendégek tematikus  beszámolóinak meghallgatása, valamint kikapcsolódás.


A tábor hirdetése:

http://www.mrasz.hu/szaktabor2015/Tabor2015.pdf


A Tábor tervezett költségvetése:

Teljes összeg ~ 350 000 Ft

Bontásban:

Étkezés ~ 200 000Ft (Reggeli, Ebéd, Vacsora H-Sz)

Fogyóeszköz ~100 000Ft (az összeszerelt rádióvevők anyagaitól a WC papírig)

Közlekedés, belépők ~ 50 000Ft (busz bérlés, múzeumi és mozi belépők)

 


Részletek a napi Facebook beszámolókból: 

Elindult a II. rádióamatőr szaktábor!003

A táborban 2-4 fő oktató mellett 11 fiatal ismerkedik a rádiózással, elektronikával.

Nappal a kisegítőkkel és a nem ott alvó jelentkezőkkel létszám 20 fő közeli - az épület és a tematika állja az ostromot.

Utolsó simításként ma délelőtt (a III. fokú hőség riasztásban) HA5BLK Sanyi telepítette a frissen vásárolt 2m/70cm antennát a sátortetőre, amelyet a darazsak azonnal birtokba vettek...

A vidékiek érkezése után megebédeltünk, majd villamos biztonságtechnika, villámvédelem, hullámterjedés és antenna témakörről beszélgettünk.
Este a fiúk a CQ-Budapest versenyen tesztelték a frissen kialakított rádióállomást és a tudásukat.

Holnap elektronikai alkatrészek típusai, rajzjelei és kapcsolásai következnek.
Természetesen foglalkozunk a rádióamatőr összeköttetések technikájával is: Q-kódok, rövidítések, üzemmódok...egyszóval hasznos dolgokkal szeretnénk bővíteni a táborozók tudását.

 

Második nap:

004A kiadós reggeli után a fiatalokat két részre osztottuk, 4-en elhelyezkedtek az adószobában és HA7MO Laci segítségével nekiláttak forgalmazni.
A többiek beültek velünk a tanácsterembe, ahol az elektronikai alkatrészek típusairól, rajzjelekről, paraméterekről, alapkapcsolásokról beszélgettünk.
A fiúk meglehetős biztonsággal válaszoltak az egyszerűbb alkatrészekkel kapcsolatos kérdésekre, de a Zener-dióda használatával kapcsolatban már sok újat tudtunk mondani.

A szóbeli oktatást elnapoltuk holnapra és lementünk a lényegesen hűvösebb műhelyszobába, ahol nekiláttak az SSB-vevők építésének.
Legnagyobb elképedésünkre Marci, a gyöngyösi Vak Bottyán Rádióklub tagja este 7-re nagyjából befejezte a vevő építését, amelyet bonyolultsága miatt három napra terveztünk. J
A fiúk, most este 10 körül a közeli csillagvizsgálóban gyönyörködhetnek a bársonyfekete nyári éjszaka szépségében, E-sorok írója pedig a holnapi korai keléssel biztosítja a forró teát és a friss szendvicseket a reggelihez....

Harmadik nap:

005

A mai őrjítő hőség rányomta a bélyegét a tábor életére.
Az épület már annyira átmelegedett, hogy a konstruktőri szobában 30°C körüli rekkenő hőségben dolgoztunk.
A legalsó szinten (26°C) ma reggel beállított csocsó asztal mellett körmérkőzések mentek, miközben beszereztem a legutolsó beszerelendő alkatrészeket.
Békei Feri (HA5KU) a táborozók részére ajándékba küldött 3 évfolyam Rádiótechnika újságot, visszamenőleg 10-évre RT Évkönyveket, és fejenként egy LED-es zseblámpát, melyek jó szolgálatot tehetnek a viharok alatt...
Délután 3-óra körül HA5GN János érkezett (Ganz Rádióklub) aki nagyon élvezetes előadást tartott az "okos" elektromos hálózatok fejlődéséről.

Negyedik nap:

Az Elektrotechnikai Múzeum pazar volt!
Nagyszerű tárlatvezetést kaptunk a elektrosztatika és elektromágnesesség világából.

A fiúk részletes tudását és érdeklődését nagyon megdicsérték: sok technikatörténeti eseményről van ismeretük.

A múzeumból a táborra érve Venczel Miki segítségével megismerkedtek egy két tranzisztoros hangerősítő kapcsolással, amelyen megépítése után több kísérletet végeztek.

Ma HA0LZ Miklós előadásában hullámterjedésről és a rádió összeköttetések frekvenciáinak kiválasztásáról hallgattunk előadást, miközben a "laborban" elkezdtek éledni az SSB-vevők!
Néhány példány még gerjed, ráadásul a PHILIPS 2x100MHz-es oszcilloszkópunk mérés közben kisütött magában néhány elkót ..de minden jel alapján holnap kész leszünk!

Elérkezett az idő, hogy bemutassuk HA5FO által ránk hagyott nagyszerű székházunkat, amely jelenleg otthont ad a tábornak :

 

006 1  006 2  006 3

 

Utolsó nap:

007A táborozók péntek este moziban voltak, így az utolsó teljes napon nehezebben ment az ébredés. (Hi)
Szombaton HA0LZ Miklós a rádióamatőr sávfelosztásról és a sávok kiválasztásáról, HA5BLK Sanyi pedig a félvezetőeszközök és elektroncsövek működéséről tartott előadást.
Dél körül, Venczel Miklós vezetésével a vállalkozó szelleműek gyalog felmentek a HA5KDQ versenyállomást megcsodálni.

A laborban éjfél utánig pezsgő élet folyt - behangoltuk az elkészült rádiókat, majd a fiúk hosszasan bütyköltek :

ajándékot készítettek a szövetség részére.

 


Értékelés:

008Mindent összefoglalva, a tábor nagyszerűen sikerült.
Az épület kiválóan szolgálta a 13-18 ember kényelmét, csillagvizsgálóval, versenyállomás látogatással, Elektrotechnikai Múzeum rendhagyó fizikaórájával, rádiózással, áramkörépítéssel és előadásokkal remek egységet alkotott a tematika.

Utólag minden részt vevő elismerően nyilatkozott a foglalkozásokról, valamint az ellátásról. Egyedül a kiszállított főtt ételek váltakozó minősége hagyott a fiúk szerint kívánnivalót, amelyet orvosolni fogunk a jövőben.

A tábor hatékonysága kiváló volt: a fejenként közel 31 000 forintos költség (egy hétre) egy bentlakásos szaktábor esetén több mint költséghatékony, köszönhető a nagyszerű szervezőknek és az „ingyenes” szállásnak.

A tábor konstruktőri szegmensét jórészt kitevő 3,5MHz-es SSB vevő (Ganz Rádióklub tervezése) mindegyike üzembe került, melyek hozzásegíthetik a fiúkat, hogy otthonukban is követhessék az RH- forgalmazás menetét.        

A megépített SSB-vevő leírása, valamint behangolásának lépései a Ganz Rádióklub Facebook oldalán megtalálhatóak, hogy ezzel is segítsük a rádióamatőr sportba a kezdők bekapcsolódását.

 


A jövő lehetőségeinek elemzése:

A tábor rávilágított, hogy a magyar rádióamatőr társadalom körül jelenleg összesen 20-30 olyan fiatal található, aki komolyan érdeklődik a hobbink iránt.

Ezt a számot mindenképp növelni kell, meg kell teremteni az utánpótlás-nevelés rangját és kiemelt támogatását.   A MRASZ ez ügyben elkötelezett és költségvetéséhez képest jelentős összegeket fordít erre a célra, de hiába a támogatás, ha alig van 3-4 rádióklub az országban, amelyek fiatalokkal foglalkoznak.

Szükséges lenne egy-egy tapasztalt amatőrtársnak művelődési házakban, iskolákban szakköri tevékenységgel megjelenni: biztosítva ezzel a sportunk utánpótlását.

Szövetségünk ehhez a tevékenységhez minden lehető segítséget és hátteret meg fog adni.

2015 Szeptember
Balogh Sándor MRASZ, MRASZBSZ Elnökségi tag

 

MRASZ Rádióamatőr Tábor Balatonakali, 2014

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: utánpótlás

MRASZ Rádióamatőr Tábor Balatonakali, 2014

A Magyar Rádióamatőr Szövetség 2014 márciusában „pántlikázott” támogatást kapott a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) az utánpótlás nevelés céljára.

A MRASZ a támogatást kitörő örömmel fogadta – lévén eddig nem volt példa az évi szerény működési támogatás „megtoldására”. Hiába voltak elképzeléseink, az eddigi évek szigorú költségvetési fegyelme mellett nem álmodhattunk nagy dolgokról.

A támogatás hírére – jóval az utalás előtt - kis csapat gyűlt össze, hogy elemezze a lehetőségeket a pénz felhasználására. A megbeszélésen kiderült, hogy sem utánpótlással foglalkozó rádióklubokat, sem egyéb gyermekrendezvényt a pénz nem támogathat. A támogatás kiírása szerint a pénzt kizárólag utánpótlás korú sportolók közvetlen felkészítésével és versenyeztetésével összefüggő feladatokra lehet fordítani.

Az elszámolás végső dátuma 2014. július eleje volt, amely megnehezítette a szervezést és némileg korlátozta a gyermekek részvételét a táborban, hiszen a rendezvény meghirdetésekor már sok gyermeknek befizetett nyári elfoglaltsága volt.

A tábor megszervezésével Venczel Miklóst bízta meg a MRASZ elnöke, aki a terv kivitelezéséhez még néhány szakmai segítőt keresett. A tábor tematikájának alapját a korábban leadott, mindhárom szakágra lebontott komplex utánpótlás képzési terv adta, így volt forgalmazási adás-vétel gyakorlás RH és URH sávokon, morze ismeretek, valamint műszaki alapismeretek és áramkörépítés is.

A tábor helyszíne Balatonakali lett, ahol Miki és Dallos Laci kiváló kempinget talált számunkra. A napi háromszori étkezést egy közeli óvoda konyhája biztosította, a helyi strand 1 km sétával elérhető volt, és minden foglalkozásunk külön épületet kaphatott, így nem zavartuk egymást.

A tervezett napirend a következő volt: 7-órakor ébresztő, 8 –kor reggeli, 9-11 óra között irányított amatőrmunka, 12-től ebéd, 14-17 között ismét foglalkozások, 18-kor vacsora, majd szabad sport-tevékenység a 22-órai takarodóig. Mi tagadás, ez első pillanatban számomra túlzásnak tűnt, de a gyermekek lelkes hozzáállása minden szabályt felülírt!

Forgalmazással kapcsolatos foglalkozások:

A részvevő 18 gyermek kevésnek találta az amatőrtevékenységgel töltött időt (!), és a segítők minden idejét lefoglalta. A rádióállomásnak kialakított faházból reggel 7-től este 11-ig készültek a QSO-k, felpezsdítve ezzel a fonyódi átjátszó és a környékbeli szimplex frekvenciák forgalmát.

Az FT-757-es RH adó-vevő sem pihent, 3.5 és 28 MHz között szinte állandóan keresték a magyar rádióamatőrök adásait. Dallos László (HA7PL) és Kovács László (HA7MO, a Kiskulcsosi Ált. Isk. szakkörvezetője) állandó segítsége mellett sokat fejlődtek a gyermekek: A forgalmazási alapismeretektől a hullámterjedésig sok tudással gyarapodtak, a tábor végére mindenki leküzdötte a „mikrofonlázat”. Az állomáson már a támogatásból beszerzett berendezéseket és antennákat használhatták.

Rádiós Tájékozódási Futás:

Venczel Miklós és Fent Marianne RTF világbajnok rádióamatőr sportolónő segítségével minden nap kiment egy csoport a közeli erdő szélére gyakorolni a rádiós tájfutás alapjait, megkeresni az elrejtett adókat és persze lemozogni a kiváló kosztot. A szaksegítség és a bemutatott technika megtette a hatását: ez a sportágunk is elnyerte a gyermekek elismerését. A délutáni, vagy esti kötetlen beszélgetéseken előkerültek az elmúlt RTF versenyek- és versenyzők érdekes történetei.

Konstruktőri foglalkozások:

A kemping közösségi faházában –kiváló körülmények között- rendeztük be az öt fő befogadó képességű szakköri szobát. A támogatásból erre az alkalomra vásárolt szerszámkészletek jól vizsgáztak: forrasztóállomást, oldalcsípőt, fogót vettünk, amelyek a rendezvény után „lezsírozva” várják a következő alkalmakat. Kétféle KIT-et építettünk: háromhangú szirénát és tapskapcsolót.

A szerelés közben a résztvevők megismerkedtek az alapvető méréstechnikai fogásokkal (pl. ellenállás és feszültségmérés), az alkatrészek típusaival, a forrasztópáka használatával. Volt idő sok-sok beszélgetésre, így minden gyermek megismerte a villámvédelem, földelés, elektromos biztonságtechnika alapjait, tápvonalak típusait, rádióállomások felépítését. A tervek szerint délelőtt három órában, délután két órában 5-5 fővel folyt volna a konstruktőri munka. A második naptól ezzel szemben már a reggeli után odagyűlt 2-3 fiatal (jellemzően a karcagi Kiskulcsosi iskola szakköréből) akik még saját szerszámokat és építendő áramköröket is hoztak magukkal a táborba. Délutáni órákban is mindig volt pár fő a tervezett foglalkozások mellett, akik a strand helyett is a szerelést választották, illetve a klubszobában tartott esti TV-nézés alatt is csendben kattogtak a pákák az asztali lámpák fényénél. A sok esetben ott dolgozó 5-7 fiatalnak Balogh Sándor és Kovács László segített az áramkörök építésénél. A műhelyfelszerelést az asztali lámpáktól a műszereken át a labor tápegységig HA5BLK kölcsönözte.   

A tábor egyértelműen sikeres volt. Az állami támogatásnak köszönhetően lehetőségünk adódott kipróbálni, hogy milyen tematikával, foglalkozásokkal lehet lekötni az utánpótlás és a versenyekre felkészülő gyermekek figyelmét. Megvillanthattuk a rádióamatőr sport széles palettájának lehetőségeit, hozzásegítettünk 18 fiatalt, hogy csatlakozzanak sportágunkhoz, versenyeinkhez.

Az állami támogatás másik célja a sportág nemzetközi versenyeken szerepeltetni tervezett utánpótlás korúak támogatása volt, mely az RTF, az RF és a gyorstávíró versenyekbe bevonandó fiatal sportolók képzésével teljesült.

Hogyan tovább?

Szövetségünk átlagéletkorán is jól lemérhető, hogy mennyire szükséges a vérfrissítés, a megújulás. Az elmúlt évek pénzhiányos tétlensége talán megszakad, ha a balatoni táborra felállt csapat évről-évre szakmai táboroztatást vállalna. A pénzügyi háttér megteremtésében a tervezett táborok három pilléren nyugodnának: Az önköltséges tábor szállás és étkezési díjait a jelentkező gyermekek fizetnék, a felhasznált anyagok, illetve fogyóeszközök díját a MRASZ állná, a külön programokat és a jelenlévők költségeit szponzori pénzből fizetnénk. Évi egyetlen egyhetes táborral ugyan a világot nem lehet megváltani, de példaként állhatna bármely rádióklub előtt, hogy az adott lehetőségek kihasználásával, és sok munkával a közösségünk részére maradandót lehet alkotni.

A Tungsram és Ganz klubok, ennek jegyében ez évben is kitelepültek a városligeti gyermeknapra és a Hajógyári szigeten megrendezett 1 hónapos Gyereksziget rendezvényekre. A MRASZ mindkét klubot 70-70 ezer forinttal támogatta, mely lehetőséget nyitott a gyerekek által összeszerelt áramkörök és alkatrészek beszerzéséhez. Mindkét rendezvényen rádiózhattak is a jelentkezők, ezúton is köszönjük az ellenállomásként otthonról dolgozó rádióamatőrök munkáját!

A rendezvényekre való felkészülés mindkét klub számára 2-3 hónapos munkát jelent. Az egyeztetések és a majdani segítők megszervezése mellet hatalmas feladat a NYÁK-ok tervezése, legyártása (esetleg legyártatása), az alkatrészek beszerzése, a prospektusok, szóróanyagok kinyomtatása, a számlákkal való elszámolás, a szponzorokkal való tárgyalások…  A HA5KFZ (Ganz) klub ez évi költségvetését a „Gyereksziget” kb 150 000-Ft-al terhelte, mely összeg nagy részét a MRASZ, és a Sziget KFT állta. A „Rádiótechnika” szerkesztősége a munkánkat igen kedvezményes árú alkatrészekkel és szóróanyaggal segítette. A Ganz klub rendezvényre vitt 16 db „lottószám generátor”, 42 db digitális dobókocka és 28 db „AM-Rádió” KIT-et ingyen adta a gyermekeknek, így remélhetőleg a szülők a szórólapok mellé csatolt biankó sárga csekkeken visszapótolják a lyukas költségvetést...

A rendezvények szervezői szerint a klubok unikális foglalkozásokat tartanak a gyermekeknek –akik nagy élvezettel vetik be magukat a rádiótechnika világába. (fotók: www.gyerekradiozas.proc.hu) A foglalkozások nyeresége a rádióamatőr társadalom részére szerteágazó: A gyermekek nyilván nem lesznek azonnal hívójeles amatőrök, de megadhatjuk a kezdőlökést a hobbink felé, a szülőkön és a reklámlehetőségen át pedig jelentősen nőhet a hobbink ismertsége és érdekérvényesítő képessége is.

Lehetőségeink – Szakkörök országszerte

Ezúton hívom föl az ország rádióklubjai vezetőinek figyelmét, próbáljanak szakköröket tartani, mozduljanak ki gyermek- vagy falunapokon, majálisokon, múzeumok éjszakáján! A kitelepülésekhez sok rendezvényen még ingyen sátrat is kaphatnak, csak a technikát kell odavinni, és akár alkalmi hívójellel forgalmazni! A Gyermekszigeten és a Városligetben bebizonyosodott: Az elektronikai konstruktőrködés óriási potenciállal bír. Ennek a „hátán” lehetne bevonzani a gyermekeket a klubok életébe, az amatőrmunkába. Ha van lehetőség, hogy iskolában, vagy művelődési házban szakkör induljon, a gyermekek –szakköri díjként- kifizetik a terembérletet és az összeszerelt alkatrészek árát, amelyről a klubok többsége 0%-os ÁFA kulccsal terhelt számlát állíthat ki. Így lehetne felhasználni a civil törvény változása miatt módosuló alapszabályokat a „közös jó” szolgálatára!

Szinte hallom, hogy nincs ember, pénz, kedv, energia, és minek az egész?

Társadalmunk 99%-a nem tudja, hogy a rádióamatőrök léteznek, és mivel foglalkoznak. Pedig hobbink és szaktudásunk egyedülálló és bizonyos pontokon egyetemi ismereteket igényel. A TV és Rádió szervizek megszűnésével, a „kétkezi” konstruktőri munka hanyatlásával lassan eltűnnek azok a szakemberek, akik saját műhelyükben önállóan, új áramköröket, berendezéseket képesek létrehozni. A forgalomban kapható elektronikai eszközök majd mindegyikét külföldön tervezték és gyártották. Meghibásodásuk esetén már nincs, aki ezeket megjavítsa. A rádióklubok ezen tudnának változtatni:

- A szakkörök megtartásával nagyszerű célra használnák a lehetőségeiket; (bírósági bejegyzés, adószám, klubhelység, könyvelő…)

- Biztosítanák a saját utánpótlásukat (a szakköri gyerekek 5-10%-a biztos, hogy a klubban fog kikötni)

-A szakiskolák képzett, elektronika terén járatos diákokhoz jutnának;

-A gyermekeknek szakmát és hobbit adhatunk a kezébe; (Ez kifejezetten nagy szó!)

- A gyermekek értelmes és tartalmas időtöltésen vehetnek részt;

- Az iskolák hozzájutnának pl. fizikaórán használható szaksegítséghez;

- Ismertséget és támogatást szereznének; (a gyermekek szülei az adó 1%-ot fizethetnék a klubnak, a polgármesteri hivatal pedig fordulhat a klubhoz rendezvények tartásakor, vagy akár technikai segítségért)

- Az elvégzett munka hatására jóval nagyobb érdekérvényesítő képességünk lenne, és eredményesebben szerepelhetne szövetségünk a különböző pályázatokon.

Még egyszer megköszönve a célzott támogatást; bízunk benne, hogy egy kedvező folyamat vehette kezdetét!

00