KITELEPÜLŐ NAP „FIELD-DAY”

         Minden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk.

 

            A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől.

Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-nak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában,

évről-évre fejlődnek

 

            -a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak

            -bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni

            -nincs verseny

            -nem kell jegyzőkönyvet küldeni

            -csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás

            -összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QRA használattal.

Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

 

HA5CH

00