A Magyar Rádióamatőr Szövetség Rádióamatőr Készenléti Szolgálatának

MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Magyar Rádióamatőr Szövetség 2011-ben szervezte újjá a katasztrófák alkalmával híradást biztosító szolgálatát. Az RKSZ célja:
Felkészülni váratlan helyzetben is a rádiózásra elsődlegesen az alábbi készenléti frekvenciákon és üzem módokban az állandó QTH-n, kitelepülve és áramszolgáltatás nélkül is. Másodlagosan felhasználásra kerülhet valamennyi amatőr sáv és üzemmód, beleértve a digitális üzemmódokat is.

a. 2 m-es amatőr sáv FM üzemmód. (S20 mint elosztó frekvencia, HG1RVA, HG9RVA)
b. 3630 kHz és 7105 kHz LSB üzemmód

A Rádióamatőr Készenléti Szolgálat útmutatásokkal és szervezett gyakorlatokkal készül fel a segítségnyújtásra. A gyakorlatok során a katasztrófavédelem elvárásainak megfelelően, együttműködve az RSOE-val, adatgyűjtési és felderítési gyakorlatokat végez és több szintű hírláncban vesz részt. Az RKSZ koordinátor rendszeres e-mailben tájékoztatást nyújt a szervezet működéséről és a programokról. Veszélyhelyzetben és a gyakorlatokon a vezető állomás a legalacsonyabb sorszámú HGxRKSZ hívójelű állomás. Vezető állomás feladatát elláthatja az a rádióamatőr állomás is, amelyet erre az RKSZ-koordinátor felhatalmaz és kihirdet. A MRASZ az RKSZ munkájának elősegítésének az érdekében felkérhet szakembereket az „RKSZ Tiszteletbeli Tag-cím” elfogadására.

A célok érdekében az RKSZ-tag vállalja:


A gyakorlatok során betartja a vonatkozó rádióamatőr szabályokat.
Fegyelmezetten és segítőkészen forgalmaz.
Az e-mailekre öt napon belül válaszol.
Lehetőségei szerint részt vesz a szervezett gyakorlatokon.
Értesíti a koordinátort, ha a rendszeresen olvasott e-mail címe és a mobil telefon száma megváltozik.
Veszélyhelyzetben és a gyakorlatok alkalmával a veszélyhelyzeti frekvenciákon és az érintett átjátszókon a vezető állomás utasításait figyeli és betartja. A nem RKSZ-tag rádióamatőrök figyelmét udvariasan felhívja a frekvencia vagy az átjátszó szabadon hagyására.

Az RKSZ-tag igényelheti a gyakorlatok és veszélyhelyzet alkalmával használható HGxRKSZ speciális hívójelet. A hívójel használati jogot e-mailben lehet kérelmezni a koordinátortól. A hívójel csak az előre meghatározott időtartam alatt, frekvencián és üzemmódban használható. A hívójel használója a jogosultságot követő 48 órán belül .txt formátumban elküldi a LOG-ot a koordinátornak.

Minta LOG:

CALL: HG0RKSZ  QTH: Budapest, Maglódi út 12b  OP: Hegyi Loránd HA8DH 
date time freq call adott vett QTH OP QTC
2022.04.20 12.00 R1 HA6XX 5 5 Salgótarján Joe RKSZ212

 A tapasztalatszerzés és azok megosztásának érdekében a kitelepült állomások fényképes beszámolókat küldhetnek, amelyeket a körlevélben terjesztünk. A használhatóbb vételjellemzés érdekében az S-mérő szerinti jelet és az alapzaj értéket is adjuk.
Az RKSZ-be jelentkezhet bármely, NMHH engedéllyel rendelkező rádióamatőr a kitöltött jelentkezési adatlap elküldésével.
Az adatlap és a felhívás elérhető a itt.....
A kitöltött adatlapot a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell elküldeni.

Budapest, 2013. november 12.


Hegyi Loránd HA8DH
MRASZ-RKSZ koordinátor
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
mobil: 20-4782868

00